Paus roept op tot gebed voor Griekenland

'Gelovigen: verenig u tot gebed'

in Christelijk Nieuws

Paus Franciscus roept alle gelovigen op te bidden voor Griekenland. Dat heeft de persdienst van de Heilige Stoel vandaag in een communiqué bekendgemaakt.

“Het nieuws uit Griekenland met betrekking tot de economische en sociale toestand van het land is zorgwekkend. De Heilige Vader wenst uitdrukking te geven aan zijn nabijheid tot het gehele Griekse volk, bijzonder denkend aan de vele gezinnen die zwaar worden beproefd door deze menselijke en sociale crisis, die zo complex en zwaar is”, schrijft de pauselijke woordvoerder Federico Lombardi.

“De waardigheid van de menselijke persoon moet centraal blijven staan in elk politiek en technisch debat, evenals bij het nemen van verantwoordelijke besluiten”, aldus Lombardi. “Paus Franciscus nodigt de gelovigen uit zich te verenigen in gebed voor het welzijn van het dierbare Griekse volk.”

Griekenland voldeed niet aan de aflossingsplicht van het International Monetair Fonds (IMF). Zoals was aangekondigd werd er geen bedrag van bijna 1,6 miljard euro overgemaakt. Daarmee heeft Griekenland bij het IMP de status van wanbetaler gekregen. De Griekse regering zei niet in staat te zijn om te betalen vanwege het uitblijven van noodsteun van de andere eurolanden. Die weigerden leningen te verstrekken omdat de regering in Athene de voorwaarden daarvoor verwerpt.

De Griekse premier Alexis Tsipras zei vandaag vast te houden aan het voornemen een referendum te houden over de noodsteun voor zijn land. Hij adviseert zijn bevolking daarbij onveranderd om zondag nee te stemmen: tegen de voorwaarden die de schuldeisers van Griekenland eerder stelden in ruil voor hulp. Tsipras, van de links-radicale partij Syriza, beloofde de Grieken vandaag dat er na het referendum snel een oplossing zal worden gevonden voor de financiële problemen van zijn land. Een nee-stem is volgens hem een belangrijke stap op weg naar een betere deal en zal niet leiden tot een scheuring met de rest van Europa, stelde hij.

Bron: RKK.nl

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons