Paus over Griekse crisis

"Ik ben allergisch voor economie"

in Christelijk Nieuws

In het vliegtuig, dat hem van zijn achtdaagse reis doorheen Ecuador, Bolivia en Paraguay terug naar Rome bracht, hield paus Franciscus zoals gewoonlijk een persconferentie op vraag van de journalisten die mee aan boord waren. Een van de vele onderwerpen die er aan bod kwamen, was de Griekse crisis, die maandagmiddag op het nippertje voorlopig werd bezworen.

Aanleiding vormden enkele vragen naar aanleiding van de toespraak van de paus in Bolivia, in aanwezigheid van president en oud-vakbondsman Evo Morales. De paus viel daarin onder meer uit tegen de snoeiharde inleverings- en besparingspolitiek waarmee bepaalde politici en economen economische crisissituaties te lijf gaan. Een passage die menig journalist deed denken aan de huidige impasse in Griekenland.

De paus antwoordde met tegenzin: "Ik ben allergisch voor economie. Mijn vader was een boekhouder die zijn werk mee naar huis nam, ook op zaterdag en zondag." Hij bekende onvoldoende op de hoogte te zijn van de Griekse situatie. "Maar het zou hoe dan ook al te eenvoudig zijn om één kant alle schuld te geven. De Griekse bestuurders die deze situatie van internationale schuld hebben laten aanslepen, dragen ook verantwoordelijkheid."

De nieuwe Griekse regering is tussen 12 en 13 juli begonnen met "een iets juistere koerswijziging", voegde de paus eraan toe. "Ik hoop dat men een oplossing vindt voor het Griekse probleem, maar ook een manier om toezicht te organiseren zodat andere landen niet in dezelfde situatie terechtkomen. De weg van lenen en schuld is er een die nooit eindigt."


Bron: Kerknet

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons