Oudste Nederlandse Bijbel in Elburg

Te zien op de tentoonstelling 'Het Boek der Boeken'

in Geloven

Het Nederlands Bijbelgenootschap (NBG) heeft de oudste Nederlandse Bijbel, de Delftse Bijbel uit 1477, uitgeleend aan Museum Elburg. Op de tentoonstelling ‘Het Boek der Boeken’ is de oudste Nederlandse Bijbel t/m 12 september te zien.

Pronkstukken
Museum Elburg organiseert in samenwerking met het NBG de tentoonstelling ‘Het Boek der Boeken’. Eerder was deze tentoonstelling in het Historisch Museum Ede te zien. Vroege handschriften en talrijke exclusieve drukwerken vertellen de ontwikkeling van de Bijbel. Speciale aandacht krijgen bijzondere boekbanden, landkaarten, sierlijke teksten, oude psalmberijmingen en fraaie illustraties. De hele collectie is in de loop van jaren door twee verzamelaars bijeengebracht.

Delftse Bijbel
Een zeer bijzonder item op de tentoonstelling is de zogeheten Delftse Bijbel. Deze eerste gedrukte bijbel (echter zonder de Psalmen en het Nieuwe Testament) in de Nederlandse taal komt uit 1477. Hiervan zijn nog ongeveer 50 exemplaren op de wereld bekend. De bibliotheek van het NBG bezit drie van deze Bijbels. Eén exemplaar is t/m 12 september te zien in Museum Elburg.

Nieuwe generatie
Naast bijzondere (Nederlandstalige) bijbeluitgaven en psalmberijmingen, prent- en kinderbijbels en fraaie bijbels met goud- en zilverbeslag is er op de tentoonstelling ook aandacht voor de Bijbel van nu: de Bijbel in Gewone Taal. Zo ervaren bezoekers dat de Bijbel nog steeds relevant is in 2015.

Bijbelquiz
Vrijwilligers van het NBG organiseren samen met het museum op zaterdag 31 oktober een Bijbelquiz. De avond start om 19.30 uur in het gebouw van de VEG-gemeente (Boterbloem 15, Elburg). Iedereen is welkom om mee te doen! Ook wordt er taxatiemiddag georganiseerd. 

Lees de Delftse Bijbel online.

Bron: Nederlands Bijbelgenootschap
Foto: Nederlands Bijbelgenootschap

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons