Orgel favoriet tijdens samenzang

80 procent van kerkgangers verkiest orgel boven piano

in Christelijk Nieuws

Ruim 80 procent van de kerkgangers wijst het orgel aan als favoriet instrument voor de begeleiding van samenzang. Dat blijkt uit onderzoek dat Johannus Orgelbouw liet uitvoeren onder duizend respondenten.

Deelnemers aan de online enquête komen uit de PKN, (Oud) Gereformeerde Gemeenten (in Nederland), Christelijke Gereformeerde Kerken, Nederlands Gereformeerde Kerken, Gereformeerde Kerken Vrijgemaakt, Hersteld Hervormde Kerk, Rooms-Katholieke Kerk, baptistengemeenten en evangelische gemeenten.

In nagenoeg alle kerken en geloofsgemeenschappen van de respondenten wordt het orgel als begeleidingsinstrument ingezet. De piano volgt als goede tweede (28 procent), daarna volgen cantorij (14 procent) en orkest (5 procent).

Opwekkingsmuziek
Psalmen en klassieke gezangen worden bij voorkeur (96 procent) met het orgel begeleid. Bijna tweederde geeft tevens aan de liederen graag bij de piano te zingen. Bij de begeleiding van opwekkingsmuziek liggen de verhoudingen heel anders: slechts eenderde vindt dat daarvoor het orgel gebruikt kan worden. Meer dan de helft verkiest de piano en iets minder dan de helft een band.

Andere instrumenten
Opvallend is dat de respondenten niet per se aan het orgel vastzitten: van 61 procent van de respondenten mogen er best andere instrumenten bij kerkelijke samenzang worden gebruikt. Leden van de Gereformeerde Gemeenten in Nederland keren zich het felst tegen het gebruik van andere instrumenten in de dienst: 83 procent wil dat niet.

Lees hier meer.

Bron: Johannus.com

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons