New Wine zomerconferentie 2015

Verslaggever Maarten Vermeulen verwondert zich tijdens dagje New Wine

in Mediatips

Namens EO/Geloven bezoekt verslaggever Maarten Vermeulen de zomerconferentie van New Wine. Hij vraagt de bezoekers waarom ze vrijwillig een week lang hutjemutje op een camping staan...

De beweging New Wine ontstond in Engeland en is in Nederland vooral 'geadopteerd' door de traditionele kerken. De stichting streeft naar geestelijke vernieuwing in de kerken. Daarbij is er ook veel aandacht voor de gaven van de Heilige Geest - iets waar veel mensen uit traditionele kerken niet zo bekend mee zijn.

Maarten heeft een mooi gesprek over de toekomst van New Wine met Cock van der Brugge, manager van de zomerconferentie:

Wat zoeken mensen een week lang?
Ik denk dat mensen een levend geloof zoeken. Dus niet alleen wachten tot we in de hemel komen, maar Gods koninkrijk zichtbaar maken op deze wereld.

Deze mensen weten nog niet hoe dat moet?
Veel mensen komen uit traditionele kerken en zijn nog niet zo bekend met de werken van de Heilige Geest. Dat is wat we hier extra aandacht geven: hoe geef je de gaven van de Geest vorm in je eigen leven, in de praktijk van alledag? Soms oefenen we daar zelfs ook mee.

De zomerconferentie is gegroeid met 20 procent, hoe komt dat?
Dat weet ik niet, kennelijk voorziet het in een behoefte. Mensen worden bemoedigd, voelen zich gezien door God. Wat ik ook vaak hoor, is dat mensen anderen meenemen.

Waarin verschillen jullie van de pinksterconferentie Opwekking?
De conferentie van New Wine duurt een week, omdat we echt mensen de tijd willen geven om te wennen – juist omdat het voor veel mensen nieuw is. Hier heb je nog een derde en vierde dag om die stap te zetten, nadat je zoveel informatie hebt gekregen en voorbeelden hebt gezien.

New Wine is ontstaan vanuit traditionele kerken. Daar is veel aandacht voor kennis en goede onderbouwing, dus daarom vinden we hier goed onderwijs ook heel belangrijk. Als we alleen maar met de gaven van de geest bezig zijn, dan wordt het te eenzijdig. Dat zouden we niet eens willen trouwens, we zoeken de balans tussen hoofd, hart en handen.

Willen jullie blijven groeien met conferentie?
We gaan niet eindeloos doorgroeien, een van de sterke punten vinden we toch min of meer de kleinschaligheid. De komende jaren willen we zeker nadenken of er een maximum op het aantal bezoekers komt. We zitten nu min of meer op de vijfduizend.

Als mensen terugkomen van de conferentie, zorgt dat wel eens voor spanningen in kerken.
Spanningen is niet wat we willen. New Wine gaat komend jaar investeren in het netwerk van predikanten en voorgangers. We willen de leiders van kerken ook enthousiast maken voor het gedachtegoed van New Wine, omdat we er echt in geloven dat het past bij God en Zijn koninkrijk. Die leiders kunnen zelf het beste beoordelen of iets wel of niet bij hun kerk past. En daar willen wij graag bij helpen.

Toch is het ook prettig om verscheidenheid te hebben in de kerken. Wordt het nu niet teveel een eenheidsworst?
Ik geloof in de verscheidenheid, ik denk ook dat er voor ieder mens een eigen kerk is. Werken vanuit de kracht van de Heilige Geest verrijkt mijn leven en dat van veel mensen om me heen. Maar ik weet ook dat er mensen zijn die meer focussen op het Bijbelse onderwijs. Het doen van al die dingen, daar hebben ze wat minder mee. Dat is ook prima.

De samenkomst vanochtend eindigde ver buiten mijn comfortzone. Heb je nog een tip voor mij?
Stel jezelf steeds de vraag: wat wil God mij hiermee misschien vertellen? Als je daar niet uitkomt, is dat ook goed. Misschien komt het later.

In het westen worden wij heel makkelijk kritisch. Ik ben zelf een van de grootste criticasters denk ik. Ik heb vaak gedacht: ‘Moet dat nou zo, moet je echt je handen in de lucht doen? Hoor je er dan bij en anders niet ofzo?’

Ik heb dat losgelaten en zoek nu een eigen manier. Ik blijf mezelf de vraag stellen: hoe kan ik in een goede relatie met God staan? Wat zou God mij met dingen als tongentaal en profeteren willen zeggen? 

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons