Nederlandse kerk in Londen viert feest

"Vluchtelingen hebben een grote betekenis voor de samenleving"

in Christelijk Nieuws

De Nederlandse Kerk in Londen bestaat deze week precies 465 jaar. De kerk is opgericht door vluchtelingen uit heel Europa, die vanwege hun protestantse geloof werden vervolgd. Koning Edward VI verleende ze gastvrijheid en schonk een kerkgebouw in Austin Friars.

Het is daarmee de oudste Nederlandstalige protestantse gemeente wereldwijd. Op de zelfde plek wordt nog steeds elke week een dienst gehouden; door de week vinden er verschillende gespreksgroepen en lezingen plaats.

Ds. Joost Röselaers is de zestigste predikant van de Nederlandse Kerk. "De Nederlandse Kerk is protestants-oecumenisch. Het is een plek van ontmoeting en zingeving voor vele Nederlanders die voor korte of langere tijd in het Verenigd Koninkrijk verblijven, immer trouw blijvend aan haar beginselwaarden van vrijheid en tolerantie."
De Nederlandse Kerk staat in het hart van de City of London, het financiële centrum van Europa. Er worden meerdere activiteiten georganiseerd voor de vele Nederlandse bankiers die in de City werkzaam zijn.

Zo zal op 23 september de presentatie van het boek 'Swimming with Sharks' van Joris Luyendijk in de Nederlandse kerk plaatsvinden, en in samenwerking met de kerk. Het is de Engelse vertaling van zijn veelgeprezen boek 'Dit kan niet waar zijn'.

De Nederlandse kerk voelt zich nauw verbonden met de stroom vluchtelingen die nu Europa en het Verenigd Koninkrijk bereikt. "Wij willen erop wijzen dat vluchtelingen een grote betekenis hebben voor een samenleving, en dat zij met behoud van de eigen identiteit en religie ook uitstekend kunnen integreren."

In 2016 vindt een congres plaats in de kerk rondom A Lasco, de eerste predikant van de kerk, met als thema: 'Ik was een vreemdeling'.

Bron: Friesch Dagblad
Foto: Dutch Church London

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons