Moslims helpen zwarte kerken weer opbouwen

Al $30.000 voor actie 'Respond with love' tijdens de Ramadan

in Christelijk Nieuws

Moslims en christenen horen niet tegenover elkaar, maar naast elkaar te staan. Tijdens de maand ramadan dien je als moslim extra ruimhartig te zijn. Daarom roept een Islamitische website moslims op om de - vaak arme - zwarte kerken te financieel te steunen. Na de schietpartij in de kerk in Charleston en de brand in acht andere zwarte kerken in het zuiden van Amerika, is er veel geld nodig om de schade te herstellen. Op het moment van schrijven is er al meer dan 30.000 dollar toegezegd.

"Het is ramadan en dan ervaren we zelf de schoonheid en de heiligheid van onze moskeeën tijdens deze heilige maand. ALLE huizen van aanbidding zijn heiligdommen, een plek waar je je veilig moet kunnen voelen, een plek waar je kunt schuilen als het je allemaal te veel wordt", schrijft Faatimah Amat-Allah Knight op een speciaal hiervoor ingerichte website 'Respond with Love'.

Verweven
Op de website worden moslims opgeroepen om tijdens de heilige maand ramadan hun liefde te tonen door geld te storten voor deze kerken, die vaak arm zijn en "nog geen fractie hebben van wat nodig is om hun kerken te herbouwen. Dit is het moment: laten we de rijen sluiten om onze broeders en zusters in het geloof te helpen."
Volgens de organisatie staan de moslimgemeenschap en de zwarte kerken dichtbij elkaar. "We zijn verbonden met de zwarte kerken via onze familie, vrienden en onderwijzers, en via onze verweven geschiedenis en ons gezamenlijke heden." Er wordt ook een Koran-tekst aangehaald die aangeeft dat christenen best oké zijn:

Koran 5:82

,,En gij zult degenen die zeggen: "Wij zijn Christenen" het vriendschappelijkst vinden jegens de gelovigen. Dit is, wijl er onder hen geleerden en monniken zijn en wijl zij niet trots zijn.'' (bron: Koran.nl)

[Voor de volledigheid: in deze Korantekst worden christenen vooral afgezet tegen Joden en afgodendienaren die 'vijandig' genoemd worden - Redactie]

Obama
Op de site wordt niet alleen opgeroepen om geld te geven. Ook kan er een petitie getekend worden, waarin president Obama opgeroepen wordt om een speciale Taskforce in het leven te roepen die de kerkbranden gaat onderzoeken en proberen te voorkomen. Daarnaast wordt geopperd om een workshop in je eigen plaats te houden over kerkbranden en hoe je ertegen te beschermen. "En natuurlijk: bidden, veel bidden."

Anti-racisme
De site wordt ondersteund door een netwerk van moslim-activisten en -organisaties, zoals Muslim ARC (een anti-racisme groep), de Arab American Association of New York en Ummah Wide. Volgens de website hebben is er contact met de zwarte kerken over de hoe het geld verdeeld gaat worden.

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons