Makkelijker asiel voor christenen uit Iran

Iraanse overheid beschouwt christenen als bedreiging nationale vrijheid

in Christelijk Nieuws

Christenen uit Iran kunnen iets makkelijker asiel krijgen in Nederland. Zij worden voortaan aangemerkt als risicogroep, wat betekent dat zij eenvoudiger kunnen aantonen dat zij vervolging vrezen in hun eigen land.

Staatssecretaris Klaas Dijkhoff (Veiligheid en Justitie) heeft woensdag aan de Tweede Kamer geschreven dat hij het asielbeleid op dit punt aanpast. Deze bepaling geldt ook voor bahai's en soefi's, twee andere religieuze minderheden in het islamitische Iran. Vanwege hun moeilijke positie in de maatschappij beschouwde Nederland ze al als 'groepen van bijzondere aandacht'.

Voglens Dijkhoff hebben bepaalde groepen christenen het erg zwaar, omdat de Iraanse overheid ze beschouwt als een bedreiging voor de nationale veiligheid. Het gaat onder andere om leden van huiskerken en moslims die bekeerd zijn tot het christendom.

Het asielbeleid voor Iraanse lesbiennes, homo- en biseksuelen en transgenders (lhbt's) blijft ongewijzigd. Zij krijgen al in Nederland asiel, omdat zij "een gegronde vrees hebben voor vervolging" en dit blijft zo.

Overigens krijgen deze religieuze en seksuele minderheden niet automatisch een vluchtelingenstatus. De Immigratie en Naturalisatiedienst IND blijft de verhalen en achtergronden van de betrokkenen individueel toetsen.

 

Bron: ANP
Foto: Mahmoud Ahmadinejad, president van Iran

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons