Laagje dieper? Lego helpt!

"Door je handen te gebruiken, ben je méér betrokken'

in Geloven

Hoe vaak gebeurt het niet dat slechts een paar mensen van zich laat horen in een gesprekskring? Hoe mooi zou het zijn als iederéén met aandacht en plezier betrokken is bij het thema of de bijbeltekst? Theoloog Kaj ten Voorde ontdekte dat het gebruik van Lego handen èn harten vrijer maakt. Kerken opgelet!

"Ik was op zoek naar nieuwe manieren om in gesprek te komen over geloof en ontdekte het verrassende effect van met je handen werken", legt Kaj ten Voorde (34) uit. "Spelenderwijs je aandacht op iets richten, levert meer persoonlijke inzichten op laat onderzoek zien. Lego leent zich hier perfect voor. Tijdens een bijbelgesprekskring ga je dan al snel een laagje dieper met elkaar."

Gewoon doen
Omdat 'gewoon doen' de beste manier is om het zelf te ervaren, komt Kaj naar het EO-gebouw. Vergezeld door koffers vol Lego èn een groepje van vijf vrijwilligers. Voor allemaal is het jaren geleden is dat ze (zelf) Lego in handen hadden.

Op het programma staat allereerst een opwarmoefening. Om de creatieve stofjes in ons los te maken. We moeten 'een wezentje' maken en proberen om ons gevoel in dat wezentje uit te beelden.

Al snel blijkt dat inderdaad iedereen wel iets met Lego kan. Je hoeft namelijk geen kunstenaar te zijn om iets beeldends te bouwen.

"Het geeft niet als het niet bestaat, je bouwwerk is bij voorbaat geslaagd", moedigt Kaj ons aan. 

Boodschappenlijstje en jongens
Iemand merkt op dat het nú al anders is dan op reguliere gespreksavonden: "Ik ben niet eens bezig met boodschappenlijstjes maken in mijn hoofd!". Ook Gerliene is enthousiast: "Eindelijk iets wat jongens ook leuk vinden. Creatieve werkvormen zijn altijd zo vrouwelijk. Dit wil ik uitproberen op mijn tienergroep!"

Maar dan komt er een lastigere opdracht: bouw iets met de Lego-steentjes waarin voor jou de betekenis van vriendschap (symbolisch) zichtbaar wordt. Het echte werk begint. We krijgen 15 minuten.

De bijbel
Nog volop in beslag genomen door de blokjes, leest Kaj ons een gedeelte uit Johannes 15 voor. Hierin draagt Jezus zijn vrienden op om elkaar lief te hebben. We proberen de woorden door te laten dringen. Dan weer back to work: nu om onze creatie verder uit te bouwen of aan te passen met inzichten vanuit het bijbelgedeelte.

Ter afsluiting krijgt iedereen gelegenheid om elkaars werk te bekijken en toelichting te geven.

Gerliene
In het bouwwerk van Gerliene staan de abstracte kleurlijnen symbool voor de mooie èn minder-mooie ervaringen in vriendschap. Jezus’ woorden ‘blijf in mijn liefde’ deden haar beseffen dat Gods liefde als een soort beschermende muur om haar leven heen staat.

Wilfred
Of Wilfred, die een soort kleurenboom laat zien. Elke kleur staat symbool voor bepaalde perioden en relaties in zijn leven. Niet altijd heeft hij daarin heel duidelijk Gods nabijheid ervaren. Toch zegt Jezus dat ‘hij zijn vreugde aan mij wil geven’ door (onderlinge) liefde. De blauwe lijn symboliseert dit. Hoewel op sommige plekken wat dikker of dunner, deze lijn is er altijd.

 

Bijbel wint aan betekenis
Alle deelnemers zijn blij met de avond. Het bouwen met Lego en tegelijkertijd nadenken over jezelf en de bijbel, heeft impact en geeft op een nieuwe manier inzicht in jezelf en in wie God is. "De bijbel wint aan betekenis", noemt iemand en allen beamen dit.

Daarbij vergeet je een Lego-bouwwerk niet zo snel. Het beeld blijft hangen. Over een paar jaar zie je de boom van Wilfred nog steeds voor je, inclusief de blauwe omarming.

* * *

Ontwikkeling Lego-concept
Kaj heeft een uitgebreide website waarop hij uitleg geeft over de Lego-methode. Ook beantwoordt hij vragen zoals ‘kan ik ook Playmobil gebruiken?’. Om verder te onderzoeken hoe de methode gebruikt kan worden in kerken, heeft Kaj contact met de wereldwijde organisatie van LEGO Serious Play®.

Tot begin augustus loopt er een crowdfundactie op het platform Geloof in je project. "Hiermee hoopt Kaj de verdere ontwikkeling van de methode te kunnen bekostigen en een verdiepende training te volgen."

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons