Kerken VS kritischer op Israel

Oproep: "Boycot producten uit nederzettingen"

in Christelijk Nieuws

Amerikaanse christenen lijken zich steeds meer te keren tegen de Israëlische bezetting de Westelijke Jordaanoever. De liberaal-protestantse United Church of Christ (UCC) riep deze week op tot een boycot van producten uit de illegale Joodse nederzettingen.

Ook besloot de UCC alle beleggingen terug te trekken uit bedrijven die gelieerd zijn aan de nederzettingen, schrijft dagblad Trouw. Economisch zal deze actie weinig schade aanrichten in Israël, maar moreel komt dit besluit hard aan. Volgens het dagblad is Israël dan ook woedend. Een woordvoerder van de Israëlische regering noemt het 'radicaal, immoreel en onrealistisch'. Israël zou, volgens de woordvoerder, teveel worden gedemoniseerd in plaats van dat de kerken meewerken aan het vredesproces.


BDS-beweging
Trouw plaatst het besluit van de UCC in het bredere perspectief van de 'BDS-beweging'; een oorspronkelijk Palestijnse campagnegroep die sinds 2005 probeert om Israël onder druk te zetten met 'Boycots, Desinvesteringen en Sancties'. Het doel is dat Israël de 'apartheid' beëindigt door te stoppen met de bezetting en de Palestijnse Staat te erkennen. Op 9 juli bestaat deze beweging 10 jaar. 

G4S
Eerder waren er al een paar andere kerken die hun kritiek op Israël kracht bijzetten, nadat kritische woorden niets uithaalden. De grootste klap was in januari het besluit van United Methodist Church (12,8 miljoen leden) om alle aandelen G4S te verkopen, omdat dat bedrijf veiligheidsapparatuur levert aan Israëlische gevangenissen en ondervragingscentra, schrijft Trouw. Soortgelijke maatregelen zijn al eerder genomen door Presbyteriaanse kerk, en deze week besluiten nog 2 kerken over eventuele maatregelen tegen Israël.

Steunpilaar
Het is opmerkelijk dat de trouwste steunpilaar van Israël, de Amerikaanse christenen, is gaan wankelen. Steeds meer Amerikaanse kerken ergeren zich nu aan de houding van Israël, zoals dat onder andere recent tot uiting kwam in de bloedige Gaza-oorlog, de herverkiezing van de starre Netanyahu en het mislukken van het vredesoverleg.

Lees meer in Trouw

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons