Joodse weldoener redt bedreigde christenen

Weidenfeld in 1938 zelf gered uit Nazi-klauwen dankzij christenen

in Christelijk Nieuws

De 95-jarige Londenaar Sir Arthur George Weidenfeld is een reddingsactie gestart voor duizenden christenen die in Syrië en Irak worden bedreigd door de terreurorganisatie Islamitische Staat (IS).

Weidenfeld zegt dat hij zich hiertoe verplicht voelt, vanuit dankbaarheid wel te verstaan. Op 18-jarige leeftijd, in het jaar 1938, is Weidenfeld gered uit Nazi-klauwen dankzij christenen die zich inzetten om Joodse kinderen naar een veilige plek te brengen. Weidenfeld is zo in Engeland terecht gekomen en heeft daar een bestaan kunnen opbouwen. Weidenfeld is uitgever en publicist.

Samen met andere weldoeners heeft hij nu Operation Safe Haven opgericht: een fonds met als doel om daarmee ruim 2.000 christelijke families te redden uit IS-gebied en hen een veilige plek in Europa te bieden. De regering van Assad werkt hier aan mee: vorige week vrijdag hebben 150 christenen al toestemming gekregen om naar Warschau te vliegen. Operation Safe Haven helpt hen verder op weg om een nieuw onderkomen te vinden.

Vorige week kwam België in het nieuws met een soortgelijke actie. Niet iedereen is onverdeeld positief over initiatieven om bedreigde christenen uit hun gebied te halen. Sargon Aygur, voorzitter van de stichting Help christenen in Syrië, ziet liever dat de christenen in Syrië geholpen worden: "Waarom niet hen helpen te verhuizen naar die gebieden in Syrië die nog niet door IS worden beheerst, zoals Damascus of het noordoosten van Syrië. Een oplossing op lokatie is altijd beter zodat ook de christelijke cultuur aldaar bewaard kan blijven.” Lees hier zijn uitgebreide toelichting.

Bron: Persbureau Idea

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons