Israël bouwt, Amerika maakt zich zorgen

De plek waar Jakob de ladder op en af ging

in Christelijk Nieuws

De Israëlische regering heeft toestemming gegeven voor de bouw van driehonderd huizen op de bezette Westelijke Jordaanoever. Tegelijkertijd zijn er schermutselingen rond de sloop van twee andere woningen in het gebied die daar volgens het Israëlische hooggerechtshof illegaal zijn neergezet. Het Amerikaanse ministerie van Binnenlandse Zaken maakt zich ,,ernstig zorgen'.

Tientallen kolonisten hebben zich bij de twee half afgebouwde huizen in de joodse nederzetting Betel (Arabisch: Beit El) verzameld om te protesteren tegen de sloop. Op televisiebeelden was te zien hoe kolonisten slaags raakten met de politie.

Aangekondigd
Niet ver van de plek moeten de driehonderd nieuwe huizen verrijzen. De bouw was drie jaar geleden al aangekondigd. Ultranationalisten in de regering van premier Benjamin Netanyahu hebben de minister president onder druk gezet om de bouw door te zetten als compensatie voor de sloop van de twee panden.

De Verenigde Staten is van mening dat nederzettingen onwettig zijn en maakt zich ,,ernstig zorgen'' over deze beslissing van Israël om huizen te bouwen bij nederzettingen in de Palestijnse gebieden. ,,Wij verzetten ons stevig tegen de voortzetting van bouw op de Westelijke Jordaanoever en Oost-Jeruzalem'', zei een woordvoerder van het ministerie woensdag. ,,De uitbreiding van nederzettingen bedreigt de tweestatenoplossing.'' 

Oplossing
Israël en de Palestijnen praten al lange tijd over een oplossing waarbij Israël en de Palestijnse gebieden als twee gelijkwaardige staten naast elkaar leven. Als Israël blijft bouwen in de Palestijnse gebieden wordt het steeds lastiger dat voor elkaar te krijgen, aldus het ministerie.

Huis van God
Betel is een Bijbelse plaats, die bijvoorbeeld genoemd wordt in Genesis 12 en 13, in de geschiedenis van Abram. Uit het vervolg blijkt dat de plaats toen nog Luz heette. Toen Jakob op de vlucht was voor zijn tweelingbroer Esau, zag hij in een droom een ladder naar de hemel. Engelen gingen de ladder op en af en bovenaan stond God, die Jakob en zijn nageslacht het land Kanaän beloofde. Daarom veranderde Jakob de naam van de plaats Luz in Betel, wat Hebreeuws is voor Huis van God.

Bron: ANP / Foto: ANPFoto

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons