Geen zondagsrust meer in Ede

Centrum Ede gaat open maar omliggende dorpen behouden zondagsrust.

in Christelijk Nieuws

Ondanks felle tegenstand van christelijke partijen hebben 6 Edese partijen donderdag vastgehouden aan hun voorstel om in de plaats Ede 52 koopzondagen per jaar toe te staan. CDA, ChristenUnie en SGP waren tegen. Om rekening te houden met bezoekers van kerkdiensten mogen de winkels pas om 12 uur open.

Dat de winkels voortaan open mogen is opvallend. Onlangs stemde een meerderheid van de bewoners van de gemeente Ede in een referendum tegen de koopzondagen. De gemeenteraad vindt toch dat ze de meerderheid van de bevolking volgt. In de plaats Ede stemden de meeste kiezers wel voor opening op zondag. In de dorpen eromheen waren de meesten tegen.   

In de plaats Ede stemde 53 procent voor de ruimere openingstijden, in dorpen als Wekerom en Ederveen-De Klomp stemde meer dan 90 procent tegen. In die dorpen wordt de zondagrust wel gehandhaafd. 

Voor D66, PvdA, de VVD, GroenLinks en Burgerbelangen is dat de reden dat ze toch voor het winkelen op zondag hebben gestemd. Daar was niet iedereen blij mee. Fractievoorzitter Breunis van de Weerd van de SGP, de grootste partij in de gemeenteraad, noemde het in het debat een "triest dieptepunt in de historie van Ede."

Bron: NOS/IKON

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons