Extra geld voor historische kerken

Kabinet luistert naar wens Tweede Kamer

in Christelijk Nieuws

Minister Jet Bussemaker, in het kabinet verantwoordelijk voor het cultureel erfgoed, maakt 20 miljoen euro vrij voor het onderhoud van veertig grote kerken en monumenten in Nederland. Het gaat onder meer om Onze Lieve Vrouwekerk in Breda, de vestingwerken van Den Bosch, het Vredespaleis in Den Haag en de Grote Kerk in Naarden.

De 20 miljoen is een eenmalige extra subsidie voor volgend jaar. Het gaat om geld dat pas in 2018 vrij zou komen maar dat Bussemaker nu al uitgeeft. Mocht in 2018 blijken dat een aantal grote monumenten buiten de boot dreigt te vallen, dan kan ze nog eens 10 miljoen euro vrijmaken.

Bussemaker komt daarmee tegemoet aan een in de Tweede Kamer aangenomen motie van VVD en PvdA om meer te doen voor het behoud van de grote monumenten. Het Grote Kerken Overleg reageerde dinsdag verheugd op het besluit van de minister.

Naar schatting een veertigtal grote kerken en monumenten kan de subsidie aanvragen. Het gaat onder meer om de Grote Kerk in Naarden, Aa-kerk in Groningen, Vestingwerken in Den Bosch, Kasteel de Haar in Utrecht, Van Nellefabriek in Rotterdam, Westergasfabriek in Amsterdam, Lokhuispoort in Leeuwarden, Basiliek in Maastricht, Olympisch stadion in Amsterdam, het Vredespaleis in Den Haag, Onze Lieve Vrouwekerk in Breda en de St. Janskathedraal in Den Bosch.

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons