Executie Pakistaanse Asia Bibi uitgesteld

Al 5 jaar in gevecht tegen doodvonnis vermeende blasfemie

in Christelijk Nieuws

De executie van de christelijke Asia Bibi in Pakistan is woensdag uitgesteld door de hoogste rechtbank in het land. Die oordeelde dat de vrouw, die beschuldigd wordt van godslastering, in hoger beroep mag gaan en de uitspraak daarin mag afwachten.

In oktober werd Asia Bibi, moeder van vier kinderen, in hoger beroep nog veroordeeld tot de dood. Zij zou denigrerende opmerkingen hebben gemaakt over de profeet Mohammed na een ruzie met een moslima uit haar dorp.

Bibi heeft dat altijd ontkend en zegt dat ze valselijk is beschuldigd.

Blasfemiewet
Ze werd in 2010 door een lagere rechtbank voor de eerste keer tot de doodstraf veroordeeld en werd daarmee de eerste vrouw die deze straf kreeg volgens de blasfemiewet in het hoofdzakelijk islamitische land. De zaak veroorzaakte internationaal ophef.

Tal van mensenrechtenorganisaties over de hele wereld volgen de zaak-Bibi. Meer dan 570.000 mensen hebben inmiddels oproepen om haar vrij te laten ondertekend. In maart dit jaar stemde het gemeentebestuur van Parijs in met haar benoeming tot ereburger.

Meer christenen
Open Doors volgt het nieuws rondom Asia Bibi. Open Doors laat weten dat op dit moment zeker 15 Pakistaanse christenen gevangen zitten op beschuldiging van godslastering. Onder hen is Sawan Masih, Zijn zaak leidde in 2013 tot een massale bestorming van de christelijke wijk Joseph Colony in Lahore, waarbij honderden huizen van christenen werden geplunderd en vernietigd.

De blasfemiewet wordt in Pakistan steeds vaker misbruikt in persoonlijke geschillen: wie eenmaal beschuldigd is van godslastering krijgt te maken met geweld en doodsbedreigingen, ook als de rechter de beschuldiging verwerpt. Naast christenen zijn ook moslims daarvan regelmatig het slachtoffer.

De hoofdfoto toont Asia's man en hun 15-jarige dochter

Bron: ANP / Foto: ANPfoto

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons