Een jaar later | "Boosheid past niet bij ons"

Loes verloor drie familieleden door vliegramp MH17

in Geloven

Vlucht MH17 bracht precies een jaar geleden de hele wereld in een diepe rouw. Voor een aantal Nederlandse vrouwen werd het wereldnieuws een hele nare werkelijkheid.

Wanneer Loes van Heijningen met haar man Robbert en zoon (toen 11) op vakantie is in Frankrijk, krijgen ze bericht dat Robberts broer Erik, zijn vrouw en hun zoon (17) bij de ramp met de MH17 zijn omgekomen. Tijdens een herdenkingsbijeenkomst in de Sint Vituskerk in Hilversum heeft Robbert een toespraak gehouden over vergeving. 

Loes denkt nog elke dag aan haar familie. Ze heeft een intensieve tijd achter de rug: “Op sommige momenten denk je: het is nu toch klaar? Maar we worden nog dagelijks geconfronteerd met nieuws rondom de MH17. Het voelt nu alsof we wankel en misselijk uit een maandenlange rollercoaster stappen.”

Tijdens de herdenkingsdienst sprak je man over vergeving. Voor sommige mensen onvoorstelbaar. Waar vinden jullie kracht om te vergeven?
"Robbert en ik waren op vakantie in Frankrijk toen we hoorden van de vliegramp en dat Robberts broer Erik, Zijn vrouw Tina en zoon Zeger omgekomen zijn. In Frankrijk is al de basis voor vergeving gelegd. We zaten met z’n drieën middenin een prachtig Frans natuurgebied, weg uit de dagelijkse hectiek. De natuur helpt ons altijd om dicht bij onszelf te komen.

Natuurlijk zijn we boos geweest. Toen we het nieuws hoorden, ging er zoveel door ons heen. Het is zo ontiegelijk onrechtvaardig wat er gebeurd is. Maar boosheid past niet bij ons. Daarin ben ik ook zo trots op mijn man – het was toch zijn broer. Gelukkig kunnen we elkaar erin versterken om positief te blijven kijken, ook al stuurt de media er vaak op aan om boos te zijn."

Wat helpt je in je rouwproces?

"Ik denk elke dag aan ze. Ik ben niet heel gelovig, maar ik kom wel graag in kerken. In elke Franse kerk waar we kwamen, staken we drie kaarsjes aan. De symboliek van kaarsen raakt ons.

We hebben gemerkt dat je door haat en boosheid niet verder komt in je rouwproces. Haat is een zaadje voor een nieuwe oorlog. Natuurlijk willen we weten wat er precies gebeurd is, maar niet om een schuldige aan te wijzen. Dat kan toch ook helemaal niet? Wie is de schuldige? Degene die de trekker over haalde? Degene die de opdracht gaf? Of degene die de radarbeelden verkeerd geïnterpreteerd heeft? We kunnen niet oordelen over de mensen daar.

Ik probeer positief en oprecht te blijven. Dat is soms ook confronterend, maar ik wil me niet anders voordoen dan dat ik me voel, ik wil puur zijn. Niet met een masker oplopen. Soms kan ik niet glimlachen, dan hoeft dat ook niet.

We hebben ook goede gesprekken met pastoor Jules Dresmé, uit Hilversum. De ramp heeft veel onheil gebracht, maar ook mooie dingen, zoals de inspirerende ontmoetingen met deze pastoor."

Wat is je wens voor de toekomst?

"Ik hoop dat dit jaar beter zal worden dan afgelopen jaar, vooral voor onze zoon. Het gaat niet zo goed met hem door alles wat hij te verwerken heeft gekregen. Tuurlijk kunnen we ook lachen tussendoor. Maar de wereld gaat door, en wij hebben nog tijd nodig om weer gelijk te lopen.

Ik hoop ook dat mensen door ons verhaal mogen ontdekken hoe goed het is om te vergeven. Begin klein bij jezelf, probeer goed te doen en eerlijk en oprecht te zijn. Soms zeggen mensen dat je pas iemand kan vergeven als je de dader kent. Maar zoals ik al zei: word er ooit een dader aangewezen? Volgens mij begint vergeving bij jezelf."

Bron: EVA

*In Eva Magazine vertelde Loes hoe deze gebeurtenis impact heeft op haar leven en dat van haar man en zoon. Dit artikel is geschreven voor EVA's kerstnummer (dec. 2014) en is nu voor '1 jaar later' aangepast. 

 

Beeld: Ruben Timman

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons