Edith Schouten: 'Ik dacht dat mijn moeder niet van mij hield'

'Mijn moeder was heel somber. Het lukte me niet haar vrolijk te krijgen, dus dacht ik dat ze niet meer van me hield'

in Mediatips

'Mijn moeder houdt niet van mij', concludeerde spreekster en schrijfster Edith Schouten-van Heijningen, toen ze als meisje van een jaar of zeven een zusje kreeg dat na twee dagen al overleed. 'Mijn moeder was daarna heel somber. Het lukte me niet haar vrolijk te krijgen, dus dacht ik dat ze niet meer van me hield'.

Pas na het overlijden van haar moeder is het goed gekomen, vertelt Edith in Onderweg. 'Toen begreep ik dat het om een versteend rouwproces ging, waarin ik verkeerde conclusies trok. Ik heb een brief aan mijn moeder geschreven en kon haar toen vergeven. Maar ook vergeving vragen, want ook ik was niet altijd gemakkelijk geweest voor haar'.

Ediths huwelijk met politicus Ad Schouten eindigde toen deze op 42-jarige leeftijd stierf. Ze bleef met zes kinderen achter. Ze vocht met wat ze de 'huisguerrilla in haar hart' noemt: boosheid en verdriet.

Ze leerde haar boosheid te uiten en is nu niet meer zo bang voor lijden. 'Je kunt vervallen in zelfmedelijden en bitterheid, maar je kunt er ook doorheen gaan samen met God'.

Dat laatste had ze ontdekt rond haar 25e in een protestants Mariaklooster in Duitsland. 'We moesten daar de hele dag zwijgen en kregen een bijbeltekst mee. Bij mij was dat Mattheüs 11, waar Jezus zegt: Kom tot mij als je vermoeid en belast bent. Ik had altijd gedacht dat geloven in God een systeem was. Maar daar ontdekte ik dat er iemand was, tegen wie je kon praten en die jou kent. Op die dag draaide alles om'.

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons