De gelijkenis van het Suikerfeest

'Ik verlang naar een feestmaal bij God, samen met mijn moslimvrienden'

in Christelijk Nieuws

“We krijgen allemaal nieuwe kleren. Prachtige jurken. Het wordt een mooi feest, anders dan anders.” Mijn vriendin ziet er naar uit om het Suikerfeest te vieren. Ook een andere vriendin is druk aan het shoppen. Ze gaat naar het geboorteland van haar ouders, dus het is nog een hele klus om iets geschikts te vinden: niet te strak, niet te kort en niet een te laag decolleté.

Als iemand de eerste sikkel van de nieuwe maan heeft gezien, is de ramadan tot een eind gekomen. Waarschijnlijk valt het dit jaar op dinsdag 4 juni, vanavond dus. Daarmee komt de vastenmaand tot een eind. “Eid mubarak, eid mubarak” (gezegend feest, gezegend feest) hoor je onder moslims overal.

In het Nederlands is de naam ‘Suikerfeest’ in zwang geraakt en dat is ook niet zo gek. Er komt namelijk heel wat zoetigheid voorbij! Tijdens het drie dagen durende feest gaan moslims naar de moskee, bezoeken ze familie, buren en vrienden en wordt er veel, heel veel gegeten. En dat allemaal natuurlijk in de mooiste kleding, speciaal aangeschaft voor het feest.

Moslims verlangen naar karaktereigenschappen die ik herken in Jezus

Bekleed je met Jezus

Jezus spreekt in een van zijn gelijkenissen ook over een groot feest (Matteüs 22). Het is een bruiloftsfeest en iedereen is uitgenodigd. Ook voor dit feest zijn speciale kleren vereist. Ga je in je gewone kloffie, dan wordt je buiten de deur gezet. Ik vond dit lange tijd een lastige gelijkenis. Wat bedoelt Jezus hiermee? Wat zijn die bruiloftskleren?

Het kinderliedje van Elly & Rikkert werpt voor mij, in al haar eenvoud, licht op de zaak: “Trek je mooiste kleren aan, je weet dat het feest is. Trek je mooiste kleren aan, en eet aan de feestdis. Trek je mooiste kleren aan, bekleed je met Jezus.” Je bekleden met Jezus… dát is de speciale feestkleding.

In Openbaring staat dat het prachtige bruiloftskleed bestaat uit de gerechtigheid van de heiligen. “Liefde en vrede, goedheid en trouw”, vervolgen Elly & Rikkert in het volgende couplet van hun lied. Jezus en zijn eigenschappen vormen de feestkleren waarmee je voor God op zijn grote feest verschijnt.

(Tekst loopt door onder foto)

Suikerfeest bij de bakker

Het verlangen van Suikerfeest

De afgelopen dagen moet ik steeds aan dit liedje denken. Tijdens de ramadan heb ik in eerste instantie gezien hoe mijn moslimvrienden hard hebben gewerkt om hun innerlijk te reinigen door een maand lang te vasten en veel slaapgebrek te lijden. Ik ben onder de indruk van hun toewijding. Sommigen hebben in deze tijd hun daden en hun houding ernstig onder de loep genomen. Ik zie hen verlangen naar karaktereigenschappen die ik herken in Jezus. Vervolgens deel ik nu in de verwachtingsvolle voorbereidingen voor het Suikerfeest, inclusief mooie kleren.

In verschillende blogs heb ik gedeeld over het leven van mijn moslimvrienden tijdens de vastenmaand en wat dat bij mij als volgeling van Jezus oproept. Het is mijn diepe verlangen dat Jezus ook hen mag kleden en we samen aan een heerlijk feestmaal zullen gaan bij God.

Lees ook de andere blogs over ramadan

Dit artikel komt uit een blogserie in 2015, maar is nog altijd actueel. Lees ook de andere blogs:

Tekst: Marie van Buuren. Marie groeide op als kind van ontwikkelingswerkers in het Midden-Oosten en deelt nu haar leven met moslims in Nederland.
Beeld: Moslims wensen elkaar geluk met de afsluiting van de vastenmaand ramadan na het feestgebed in de Mevlana moskee in Rotterdam (ANP).

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons