De Bijbel beter begrijpen: Hoe?!

5 tips om te ontdekken wat God je wil vertellen door Zijn Woord

in Geloven

“Elke schrifttekst is door God geïnspireerd en kan gebruikt worden om onderricht te geven, om dwalingen en fouten te weerleggen, en om op te voeden tot een deugdzaam leven” – 2 Timotheüs 3:16

Soms gaat bijbellezen heel gemakkelijk en soms kan het, zeker als christen, ook wel eens voelen als een ‘moetje’. Daarbij kunnen sommige teksten heel verwarrend of onduidelijk overkomen. Hieronder 5 vragen die je jezelf kan stellen om een tekst beter te begrijpen en om zo meer van Gods goedheid te ontdekken.

Vragen & Tips


1. Wat zegt deze tekst me over God?

De aard en het karakter van God zijn het fundament waar de teksten in de Bijbel op zijn gebouwd. Soms moet je de details van een tekst even laten voor wat ze zijn om iets van het vaderhart van God te ontdekken.

2. Wat zegt deze tekst over mij (of over ‘mensen’ in het algemeen)?
De bijbel laat veel van Gods karakter zien maar zegt ook veel over de menselijke natuur. Stel jezelf de vraag: Wat zegt deze tekst wellicht over mij? 

3. Wat als ik het was?
De gebeurtenissen in de Bijbel vonden niet plaats in een andere of 'hogere' wereld; Alles vond plaats in de wereld waar wij nu nog steeds in leven. Probeer je in te leven in de verhalen, in de gevoelens van de mensen. Voel de pijn, lach met ze mee. Lees de bijbelverhalen zoals je andere verhalen ook zou lezen.

4.  Hoe past deze tekst in het ‘grote verhaal’?
De Bijbel is 1 verhaal van genesis tot openbaring. Elke gebeurtenis is een onderdeel van dat grote overkoepelende geheel. Het ‘plaatsen’ van de gebeurtenis in het grote verhaal zal je helpen om Gods plan in een ander licht te zien.

5. Is er iets wat ik moet weten/waar ik mee moet stoppen/ moet veranderen of moet doen?
Zoals 2 Timoteüs 3:16 al zegt is elke tekst door God geïnspireerd en kan alles worden gebruikt voor onderricht. Niet alleen de brieven maar ook alle verhalen in het Oude Testament 'ademen' God. Lees, luister en denk na. Er zit altijd iets in wat God wil gebruiken om je op te bouwen, om je iets te leren, etc.

Heb je ook een tip? Plaats hem gerust hieronder of mail ons: geloven@eo.nl

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons