ChristenUnie Ede inventariseert ervaringen koopzondag

Meldingen van winkeliers worden gebruikt bij evaluatie

in Christelijk Nieuws

Inmiddels heeft Ede de eerste twee koopzondagen achter de rug. De ChristenUnie (CU) is benieuwd naar de ervaringen de van winkeliers en vraagt ondernemers om hun ervaringen te delen. De CU wil zo een goed beeld kunnen vormen van de ontwikkelingen en consequenties van de invoering van de koopzondag.

Een meerderheid van de gemeenteraad nam het besluit dat met ingang van 11 juli 2015 de ondernemers in Eder zelf kunnen beslissen of zij op zondag hun winkel willen openen.

Naar aanleiding van de ervaringen heeft een groot deel van de ondernemers besloten om voorlopig de koopzondag te beperken tot de laatste zondag van de maand, meldt de ChristenUnie Ede op haar website.

Meldpunt
Stel je bent winkelmedewerker: hoe gaat dit in het werk? Wat zijn je rechten? En wat zijn de plichten van de ondernemer? De CU is benieuwd naar de ervaringen en lanceert daarom een meldpunt.

De CU hoopt om hiermee nzicht te ontwikkelen hoe de nieuwe wet ervaren wordt door winkelpersoneel in Ede. Zowel de positieve als minder positieve ervaringen mogen gemeld worden. Alle meldingen bij elkaar opgeteld geven een beeld van wat er speelt. De binnen gekomen meldingen gebruikt de CU op een later moment voor de evaluatie van de koopzondag.

Verplicht
Werken op zon- en feestdagen mag in de detailhandel niet worden verplicht. Toch verruimen veel gemeenten hun winkeltijden en zijn winkels steeds vaker geopend. Zo ook in Ede. De Arbeidstijdenwet en alle cao’s in de detailhandel zeggen dat werken op zondag vrijwillig is. En toch worden winkelmedewerkers regelmatig verplicht om te werken op zondag.

Bron: ChristenUnie

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons