Christenen niet welkom in vluchtelingenkampen

Syrische christelijke vluchtelingen bedreigd en weggejaagd

in Christelijk Nieuws

Christenen die uit Syrië naar Turkije vluchten beleven een drama in een drama. Als ze uitgeput aankomen in de Turkse opvangkampen, krijgen ze een nieuwe tegenslag te verwerken: ze worden door de autoriteiten of door islamitische lotgenoten uit de tentenkampen weggejaagd.

Tufan is twee maanden geleden met een broer en drie vrienden gevlucht uit Homs. Hij kwam via het Turkse plaatsje Reyhanlı Turkije binnen. “Nadat we gegeten hadden, beval de kampcommandant ons het terrein te verlaten,” zegt Tufan, “Van andere Assyriërs hoorden we dat ze waren bedreigd door de kampbewoners, omdat ze niet islamitisch zijn.”

Klooster
Nadat ze waren weggestuurd uit het 'islamitische' vluchtelingenkamp, vluchtten ze door naar een ander deel van Turkije “Omdat we wisten dat er in Midyat en Mardin christenen leven, zijn we hierheen gekomen,” vertelt hij. Samen met 8 andere jonge vluchtelingen verblijft Tufan nu in het Mor Hananyo-klooster nabij de stad Mardin. “We willen niemand tot last zijn en zoeken elke dag naar werk.” 

Priester Gabriël beaamt Tufans verhaal. “We bieden ze tijdelijk onderdak, maar hun aantallen nemen steeds toe. We kunnen ze niet allemaal helpen, maar ook niet wegsturen.”

De christelijke co-burgemeester van Mardin, Februniye Akyol, zou veel van haar geloofsgenoten in haar stad willen opnemen, maar haar gemeente heeft onvoldoende capaciteit. “We kunnen dan moeilijk de ene groep wel opnemen en de andere niet,” zegt ze machteloos. “Wel roepen we onze bewoners op om ze te helpen. Sommigen vinden dan ook onderdak in ruil voor werk.”

Verblijfsvergunning
De co-burgemeester heeft de autoriteiten geregeld gewezen op de ernst van de zaak. Eind maart beloofde onderminister Numan Kurtulmuş drietal Assyrische federaties om 400 christenen die in de provincie Mardin waren aangekomen, een verblijfsvergunning en onderdak te geven. Dat is echter nooit gebeurd en het zal waarschijnlijk ook niet meer gebeuren. Kurtulmuş bezocht het tentenkamp bij Akçakale, dat vorige week in gebruik werd genomen en daar liet hij weten dat Turkije de vluchtelingenstroom niet meer aan kan. Hij deed zelfs een beroep op de internationale gemeenschap en zijn landgenoten om de vluchtelingen tijdelijk onderdak te bieden.

Assyriërs
In Syrië leefden ongeveer 1,5 miljoen Assyrische christenen in en rond de steden Al Hasakah, Aleppo, Damascus, Hamah, Homs en Qamisli. Velen zijn inmiddels het land ontvlucht, waarvan zo’n vijfduizend naar Turkije. Zij verblijven vooral in Hatay, Midyat, Mardin en Istanbul.


Tekst: Tuncay Çinibulak. Foto: Yusuf Deniz

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons