Calais | een kerk van schroothout

"Als er geen hoop meer is, wat dan nog wel?"

in Christelijk Nieuws

In een enorm tentenkamp in de duinen van Calais bivakkeren zo'n 3.000 vluchtelingen. Allemaal hopend op 'een lift' naar Engeland. "Deze laatste oversteek lijkt voor de meesten een peulenschil", merkt blogger Tinkebell op. "In vergelijking met de enorme reis die deze mensen reeds gemaakt hebben - en de gevaren die getrotseerd zijn vóór de aankomst in Frankrijk - denken ze al bijna in het beloofde land te zijn."

Het Franse Calais ligt vlakbij de Kanaaltunnel waar dagelijks honderden vrachtwagen de oversteek naar Engeland maken. Afgelopen maanden bereikten ons herhaaldelijk berichten over de overlast van de migranten.

Kunstenares en blogger Tinkebell vond de berichtgeving nogal eenzijdig en reisde zelf af naar Calais. Benieuwd naar de situatie van de paar duizend vluchtelingen die proberen op trucks te springen en zo stiekem mee te liften naar Engeland. Wie zijn deze vluchtelingen? Waarom willen ze naar Engeland?

Kerk
"En dan sta je ineens in een kerk. De migranten hebben een geïmproviseerde kerk gebouwd." Tinkebell noemt zichzelf niet-gelovig, maar is geraakt door de aanblik van het kerkje. "Het is het symbool van hoop dat me zo raakt. Dat dit nog zó sterk aanwezig is bij deze mensen die alle reden hebben om níets anders te doen dan de wereld te vervloeken. Maar dat doen ze niet. Integendeel. Ze hebben een kerk gebouwd. Er is licht!"

Getraumatiseerd
De vluchtelingen komen uit landen als Syrie, Afghanistan, Ethiopië en Sudan. De levensomstandigheden in het kamp zijn schrijnend. De minimale normen van de VN voor dit soort vluchtelingenkampen, bijvoorbeeld dat elke bewoner recht heeft  op 3,5 vierkante meter leefruimte, wordt bij lange na niet gehaald. Veel bewoners zijn ook zwaar getraumatiseerd.

Het kerkhutje is een plek waar 'vluchtelingen een schiet- of ander gebedje doen voordat ze de poging wagen', schrijft columnist Ger Groot. De hoop op een beter bestaan - op een toekomst - houdt de migranten op de (laatste) been.

Wat er rondgaat
Tinkebell durft het bijna niet te zeggen, schrijft ze: "Wat er rondgaat in het kamp is het verhaal dat iedereen mag werken in Engeland. Dat iedereen meteen papieren krijgt. Dat de mensen aardig zijn. En dat iedereen een baan vindt. Meteen."

Benjamin, een van de Ethiopiërs die Tinkebell ontmoet in het kamp, vraagt om hulp: donaties en materialen om de kerk af te bouwen. Mooier te maken. "Natuurlijk gaan we dat doen. Want als er geen hoop meer is, wat dan nog wel?"

Bron: Zinvloed | Kerknet | Tinkebell / Foto: ANPfoto

Hoop in een zelfgetimmerd kerkgebouw
Tinkebell blogt op Zinvloed over haar bezoek aan Calais.

Bordkartonnen kapel
Ger Groot blogt in Trouw over het kerkje in Calais.


Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons