Beatrijs beveelt PKN-kerk aan

Zieke vrouw wordt moe van reactie evangelische medechristenen

in Geloven

Ze griezelt er van, wanneer een briefschrijfster vertelt dat 'medechristenen haar er steeds op wijzen dat ze niet ziek hoeft te zijn, maar dat ze moet blijven bidden voor genezing'.

In de bekende wekelijkse rubriek Moderne Manieren in dagblad Trouw, reageert etiquettedeskundige Beatrijs Ritsema op een gelovige vragensteller met een levensbedreigende ziekte. Deze dame wil de tijd die haar nog rest besteden aan 'alles uit haar leven halen' in plaats van te vechten tegen de ziekte. In haar eigen woorden 'capituleert' ze liever en sluit ze vrede met de diagnose.

Echter, haar geloofsgenoten, zien ziekte als een straf voor zonden, of als gevolg van wrok - en blijven daarom de vrouw vertellen dat ze moet blijven bidden voor genezing. Daar waar de brievenschrijfster nog mild spreekt over haar kerkfamilie, is de reactie van Beatrijs ongezouten: "Verbreek alle contacten met de mensen die dit soort onzin uitkramen!"

PKN
In diverse bewoordingen veegt Beatrijs de vloer aan met het idee dat je ziekte moet bestrijden met 'stevig bidden'. In plaats daarvan kan de brievenschrijfster zich beter aansluiten bij een PKN-kerk, waar 'naastenliefde en ziekenbezoek' hoog in het vaandel staan. Iets waar de zieke volgens Ritsema meer aan heeft dan de schuld te krijgen van je ziekte.

Bron: Trouw

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons