5 tips voor een 'lichter leven'

Omgaan met de moeilijkheden in het leven

in Christelijk Nieuws

Lichter door het leven gaan? Hieronder 5 tips hoe je het beste om kan gaan met gevoelens die je leven soms zwaar kunnen maken.

Als je door de ogen van een gemiddeld Afrikaans kind naar je leven kijkt, dan zie je één berg  ‘geluk’. Een groot en veilig huis, stromend warm water, zachte bedden, bergen kleren. Auto’s en fietsen, computers en scholen. Ziekenhuizen, bibliotheken en gladde brede wegen. Supermarkten met ondenkbare hoeveelheden en soorten voedsel. Utopia.

Toch kan dit Utopia voor ons een moeilijk bestaan zijn. De teleurstellingen van het leven liggen als een last op je schouders, waar je mee rondloopt en waar je slecht van slaapt. De betekenis van de welvaart vervaagt als het binnen in je onrustig en onvrij is. Hoe raak je daarin verstrikt? En meer nog: hoe kom je eruit?

Een belangrijke oorzaak van onrust en angst is een innerlijke stem die je verwijten maakt en vindt dat je het nooit goed genoeg doet: ‘het is jouw schuld dat je kind drugs gebruikt’,  ‘je bijdrage in die vergadering was beneden peil, wat zullen je collega’s en je teamleider denken?’

5 tips om er mee om te gaan:

1. Aanvaard dat het leven gebroken is.

Het helpt om een  helder uitgangspunt te hebben. De werkelijkheid leert dat leven naast blijheid, vervulling en hoop ook verdriet, gemis en teleurstelling meebrengt. Aanvaard dat als gegeven; bevecht het niet. Dan ben je beter bestand tegen moeilijkheden.

2. Vraag Jezus om te laten zien waar je anderen moet vergeven en waar jij vergeving nodig hebt van Hem.

Verdriet en gemis gaat vaak gepaard met onrecht. Een relatie waarin je partner ontrouw was, onterechte kritiek die je kreeg. Bedenk dat God een God van recht is en dat Hij aan jouw kant staat als het om onrecht gaat. Vergeef dan degene die jou iets heeft aangedaan en vraag vergeving voor jouw verkeerde reactie erop. Vergeven is niet: ‘het geeft niet’, vergeven is: loslaten, het recht op vergelding aan God overlaten. Dan heeft de ander niet langer macht over je gedachten en gevoelens. Het is een daad van de wil. Vergeven moet je soms vaker doen, tot je merkt dat je steeds meer los bent van wat gebeurd is.

3. Vraag Jezus wat je in deze situatie kunt leren

Moeilijke situaties zijn vaak sterke lessen. Wat leer je ervan?  Geduld,  mildheid, de waardering van belangrijke relaties? Vaak hoor je mensen die een zware tijd hebben gehad zeggen: ‘ik had het niet willen missen, het heeft zoveel diepgang en betekenis aan mijn leven gegeven’.

4. Wees mild naar jezelf

Mensen die kritisch zijn, zijn dat ook vaak naar zichzelf. Kijk naar jezelf alsof je je beste vriend(in) bent . Wedden dat je een stuk vriendelijker reageert?

5. Neem jezelf niet te serieus en lach eens om fouten

Sommige gebeurtenissen of herinneringen kunnen levensgroot voor je staan en schaamte oproepen om hoe je er mee omgegaan bent. Bedenk de eerste vier punten en besef dat je vrij bent: vergeven, verlost. Dan wordt het gewicht van je fouten een stuk lichter en kun je ook eens om jezelf lachen!

Meer lezen? Lichter door het leven. Het antwoord van Psalm 23- Max Lucado

Auteur: Agnes Huizenga

 

 

 

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons