Wat als jouw waarheid niet waar is?

Zendtijd voor Kerken, zondag 7 juni, 19.30 uur, NPO Radio 5

in Geloven

We zeggen al snel: 'Ieder heeft zo zijn eigen waarheid'. Of: 'Wat is waarheid?'. Riemer Venema van Baptistengemeente 'Beth El' in Hoogeveen zegt hierover: "Wanneer Jezus zegt dat Hij de waarheid is, maakt dat veel los. De waarheid die over God gaat, dan gaat het al snel kriebelen."

Vandaag de dag horen we om ons heen veel geluiden: mensen die van alles geloven, of juist helemaal niets... Venema: "Als het gaat om Jezus, wordt van ons een radicale keuze verwacht. Geen mening, maar een ja of een nee. De valkuil is dat we alles in het midden willen houden."

Al die verschillende meningen en visies kunnen verwarrend zijn: de ene mens beleeft het goddelijke zus en de ander weer zo. "Het is geen grabbelton", zegt Venema, "maar zo spreken mensen tegenwoordig vaak wel. Ze zeggen dat het in iedere godsdienst om dezelfde God gaat. Er zijn vele denkbeelden gecreëerd over God. Maar kennen...?"

De rode draad in de preek is Johannes 14:6 waar staat: Jezus zei: 'Ik ben de weg, de waarheid en het leven. Niemand kan bij de Vader komen dan door mij'. Venema: "Er is lef voor nodig om te gaan voor de waarheid waar je van op aan kunt. De waarheid over God ontdekken is naar Jezus kijken!"

Zendtijd voor Kerken, zondag 7 juni, 19.30 uur, NPO Radio 5

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons