Voor welke vluchteling bid jij?

Kijk 8 vluchtelingen in de ogen en bid voor ze

in Christelijk Nieuws

Vandaag is het Vluchtelingengebedsdag. Maar de overweldigende aantallen van vele honderden bootvluchtelingen per dag kunnen tegelijkertijd verlammen: waar te beginnen? Van die menigte vluchtelingen delen we hier daarom 5 portretten van 8 jonge (!) vluchtelingen. Bid jij voor één van hen?

Op bovenstaande foto staat Musie, 15 jaar en bootvluchteling afkomstig uit Eritrea.

Amina en Osman

Amina is 19 jaar en komt uit Somalië. De foto is gemaakt op Sicilië.

Fisena en Kokob

Fisena en Kokob, 15 en 16 jaar. Ze zijn bootvluchtelingen uit Eritrea, gefotografeerd op Sicilië.

Clementin en Esther

Clementin, 31 jaar, en Esther (geboren in 2014). Clementin is een bootvluchteling afkomstig uit Ivoorkust, gefotografeerd op Sicilië.

Aaron uit Eritrea, 20 jaar. Als Visie-redacteur Gert-Jan Schaap en fotograaf Ruben Timman hem ontmoeten, is hij zes dagen daarvoor per boot op Lampedusa aangekomen.

Over de mensensmokkelaars in Libië, die bootvluchtelingen tegen forse betaling ‘helpen’, weigert hij te praten. Fel, met strakke lippen: “Aan hen wil ik niet meer herinnerd worden. Dat zijn geen mensen, maar duivels. Ze behandelen je als beesten: altijd schelden, altijd slaan…”

“Mijn grootste wens? Dat er vrede komt in Eritrea, en ik weer naar mijn familie kan.”

Elk mens is het waard
Deze portretten zijn gemaakt door documentairefotograaf Ruben Timman. Ze zijn onderdeel van zijn project ‘Humanity’: al elf jaar lang maakt hij portretten van mensen, die hij elke keer op dezelfde manier in beeld brengt; waardig, zo puur mogelijk en altijd voor een zwarte achtergrond. Dat heeft inmiddels een indrukwekkende verzameling van duizenden portretten van over de hele wereld opgeleverd.

“Overal waar ik kom, word ik uitgedaagd om in de gebrokenheid die ik aantref op zoek te gaan naar schoonheid, waardigheid, glans en glorie. Ik geloof dat elk mens het waard is en het verdient om met waardigheid geportretteerd te worden. Steeds vaker ben ik onder de indruk van wat ik door de lens mag aanschouwen, een meesterwerk! Uiteindelijk hoop ik dat ‘Humanity’ een eerbetoon zal zijn aan God en wat Hij de kroon op Zijn schepping noemt: de mensheid.”

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons