Verkiezingen Turkije gunstig voor christenen

Christen-vriendelijke partij HDP haalt kiesdrempel

in Christelijk Nieuws

Christenen in Turkije zijn hoopvol gestemd na de parlementsverkiezingen van zondag, nu de HDP de kiesdrempel lijkt te hebben gehaald. De uitslag is een gevoelig nederlaag voor president Erdoğan en zijn AK-partij.

Tekst: Tuncay Çinibulak. Foto's: Yusuf Deniz

De Democratische Volkspartij (HDP), waarin eveneens de Koerden en veel progressieve tegenstanders van president Erdoğan zijn verenigd, wil de minderheden in Turkije erkennen. De vraag is niet of het gebeurt, maar vooral wanneer. “Dit is het enige dat ik nog aan de Heer vraag”
In het zuidoosten van Turkije genieten de bewoners nu al van een vorm van zelfbestuur. Verboden talen als het Assyrisch, Armeens, Arabisch en Koerdisch worden overal gebruikt en de religieuze minderheden hebben een zekere mate van godsdienstvrijheid.

Co-burgemeester Februniye Akyol (27) van de stad Mardin is van Assyrische origine. Ze zet zich sinds haar aantreden maart 2014 in om al die vrijheden in een nieuwe grondwet vast te laten leggen. Naast haar bestuurlijke taken, promoveert ze aan de Mardin Artuklu-universiteit op de Assyrische taal en cultuur. “Een paar jaar geleden zou dit ondenkbaar zijn geweest,” vertelt ze glimlachend, “want Assyrisch kwam niet in het curriculum van de universiteit voor.” Deze wending ten goede schrijft zij toe aan de politieke druk vanuit de regio en haar HDP. “Wij maken ons hard om dit ook op andere scholen en instituten mogelijk te maken. Maar eerst moet de militaire grondwet uit 1982 vervangen worden door een moderne democratische. Daarin zullen de religieuze en etnische rechten en vrijheden van minderheden beschermd worden.” 

Vijf kilometer buiten Mardin staat het Mor Hananyo-klooster. Dit Assyrische klooster, gebouwd in de zesde eeuw na Christus, is vorig jaar helemaal opgeknapt. “Het wachten is nu op de inschrijvingen en de officiële erkenning als onderwijsinstelling,” zegt priester Gabriël. De kans dat dit binnenkort gebeurt, acht hij wel gering.“Geef mij maar één reden waarom president Erdoğan de bloei van het christendom in dit land zomaar zou toestaan? Natuurlijk zijn we nu beter af dan een paar jaar geleden, maar moeten wij nu weer een eeuw wachten om erkend te worden als eersterangs burgers?”

De Armeniër Aram Behçet (47) vindt dat snelle politieke verandering tot hevig verzet kan leiden onder de nationalisten en islamisten. Als gids bij de enige Armeense kerk in de stad Diyarbakir, de Surp Girakos, merkt hij namelijk hoe fanatiek soms Turken kunnen reageren als hij Christenen gelijk stelt aan de moslims. “Vroeg of laat zullen alle christelijke minderheden erkend worden in dit land. Dit is het enige dat ik nog aan de Heer vraag.”

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons