Vergeving voor dader schietpartij Charleston

'Ik vergeef je, en God vergeeft je'

in Christelijk Nieuws

De man die woensdag negen mensen doodschoot in een kerk in het Amerikaanse Charleston, komt niet op borgtocht vrij. Een rechter heeft vrijdag bepaald dat de 21-jarige Dylann Storm Roof in voorlopige hechtenis blijft. Roof verscheen niet in de rechtszaal, kwam voor de rechter via een videoverbinding.

Woensdag viel hij de Emanuelkerk in Charleston in de staat South Carolina aan. Roof schoot drie mannen en zes vrouwen dood. Hij is aangeklaagd voor de moorden en verboden wapenbezit. Via de videoverbinding hoorde hij de rechter aanvankelijk zwijgzaam aan. Daarna gaf hij antwoord op vragen. Roof vertelde dat hij 21 jaar is en geen werk heeft.

De rechter zei dat Roof volgens de wet niet op borgtocht vrij kan komen voor de moordaanklacht en zette de borgsom voor verboden wapenbezit op één miljoen dollar. In de rechtszaal waren nabestaanden aanwezig. De dochter van een van de slachtoffers vergaf Roof. ,,Je hebt iets enorm kostbaars van me afgepakt. Ik zal haar nooit meer horen praten. Ik kan haar nooit meer vasthouden, maar ik vergeef je. En God vergeeft je." Een moeder die haar zoon heeft verloren, zei dat ,,elke vezel in haar lichaam pijn doet", schrijft de lokale krant uit Charleston, The Post and Courier. Roof liet geen enkele emotie zien toen de nabestaanden spraken.

Het Amerikaanse ministerie van Justitie maakte vrijdag bekend dat het 29 miljoen dollar (ruim 25 miljoen euro) naar South Carolina stuurt voor de nabestaanden van het bloedbad. Het geld kan onder meer worden gebruikt voor uitvaartendiensten van de slachtoffers. Naast de financiële steun onderzoekt het ministerie ook of de daad van Roof kan worden beschouwd als een terroristische aanslag en of er sprake is van een 'hate crime'. 

Bron: ANP

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons