Toerisme 'steelt' Oude Kerk van Amsterdam

Zorgen over toekomst Oude Kerk

in Christelijk Nieuws

Ruim zestig mensen hebben in een open brief in Het Parool hun zorgen uitgesproken over de nieuwe richting die de Oude Kerk in Amsterdam inslaat.

De onrust laaide in 2012 al op, toen duidelijk werd dat de directrice Grandjean (47) een nieuwe weg in wilde slaan. Grandjean had het over "een helder profiel en aansprekende programmering", maar frequente bezoekers en buurtbewoners vreesden voor een modieus kunstpaleis waar voor de kerkganger en rustzoeker geen plaats meer was.
Die onrust werd weer aangewakkerd toen bekend werd dat de kerk deze zomer een (weliswaar tijdelijk) dakterras krijgt. Het gemeentelijk bureau Monumenten en Archeologie adviseerde negatief over het platform, een kunstwerk van de Japanse kunstenaar Taturo Atzu, maar toch gaf de gemeente een vergunning af. Vanaf dit weekeinde kunnen bezoekers voor tien euro het platform betreden. 

De woede richt zich met name op de directrice. Sinds haar aantreden "is de kerk van de stad afgenomen", vinden de Vrienden. "Meerdere vrijwilligers zijn sinds het aantreden van Grandjean gedesillusioneerd opgestapt", aldus de briefschrijvers. "Wij willen nog eenmaal de noodklok luiden over de mishandeling van het monument.

Onder het bewind van Grandjean zou de stilte van de kerk, volgens componist Elmer Schönberger 'een van de oudste stiltes van Nederland' vervlogen zijn en verdrongen door geluidskunstwerken. 
Ook Geert Mak roemt de monumentale stilte van het gebouw. 'De Oude Kerk is het oudste en meest prominente religieuze gebouw van de stad - niet het speeltje van een kleine kunstelite. Je gaat toch ook niet het Paleis op de Dam of de Portugese Synagoge ombouwen tot centrum voor moderne kunst?' 

Lees de hele brief bij Het Parool. 

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons