Thé Lau: "Zeg pas Amen in je laatste adem"

Zanger schreef 10 jaar geleden voor de EO een brief aan God

in Geloven

De vandaag overleden zanger Thé Lau schreef tien jaar geleden voor het EO-radioprogramma De Ochtenden een 'Brief aan God'. Naar zijn mening hebben veel christenen God verkeerd begrepen: het gaat niet om het móeten, maar om het mógen. "Ik ben geen nihilist."

"Aan de alomtegenwoordige.
Mijn vraag is niet zozeer: Wie bent u? Mijn vraag luidt: Waar huist u, en wanneer? U heeft zich uitdrukkelijk geopenbaard in wat 'de oerknal’ wordt genoemd. Ik heb daar een foto van gezien en de gelijkenis was overweldigend. Hoewel de afbeelding - zoals gewoonlijk - niet goed genoeg was. Te lage resolutie, maar dat was te verwachten. 

Dat er nog mensen zijn die zich u voorstellen als mens gelijk, is natuurlijk even absurd als mensen die beweren dat de aarde plat en de zon daar omheen draait. U bent meer dan wij kunnen bevatten. Heeft u zichzelf met de oerknal opgeblazen - misschien met het idee van 'zoek het zelf maar uit’ - of leeft u door in wat bestaat? In de glinstering van de zon op lieflijke golfjes, in het wuiven van het riet, in de vermorzelende stormen, in de wisselende echo van de donder en dan – op zondag – in de branding, die in vredig ruisen altijd dreigt? Ik weet het niet. Wie wel? Maar het boeit me dagelijks. Dat u bestaat, staat vast. Of u de echo van een lied bent, of het lied zelf, dat is mijn vraag.

(…)

Ge moet niet bidden, maar ge moogt bidden. Tot mij die in jouw huist. Zeg pas amen in je laatste adem." 


Thé Lau is vanmiddag om 17.05 uur ook te zien in Geloof en een Hoop Liefde. Aan Mirjam Bouwman vertelt hij wat zijn familie heeft betekend voor Bergen aan Zee. 

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons