Sportverslaggeefster enthousiast over Alpha-cursus

José Been zet PKN-dominee in zonnetje bij MAXradio

in Christelijk Nieuws

'In eerste instantie dacht ik dat het misschien een bevlieging was, misschien ben ik niet goed bij m’n hoofd, ik ben een heel rationeel iemand', reageert de eerste vrouwelijke wielercommentator van Nederland bij radio MAX, waar zij openhartig vertelt over de steun die zij aan het geloof heeft. Een dominee en Alpha-cursus spelen hier een belangrijke rol in.

Al van jongs af aan speelt sport een belangrijke rol in het leven van de 36-jarige José Been. "Sport is de rode draad in mijn leven. Vanaf mijn zevende jaar zwom ik fanatiek met een bronzen plak op de provinciale kampioenschappen als carrièrehoogtepunt. Verder consumeerde ik sport op televisie en op de wegen waar de wielrenners waar mijn vader ploegleider van was, voorbij reden. Nee, een topsporter zou ik zelf nooit worden maar de sport verdween nooit uit mijn leven," is te lezen op haar website.

Wending
In 2011 krijgt José te horen dat ze kanker heeft. Dit geeft een nieuwe wending aan haar leven, op werkgebied, maar ook in haar geloof.  In de radio-uitzending van Omroep MAX vertelt José hier openhartig over: "Tijdens mijn ziekte ben ik met geloof in aanraking gekomen. Mijn beste vrienden waren daar heel belangrijk in, maar ook de voorganger in hun gemeente. Deze man heeft mij altijd welkom doen voelen, terwijl ik niet gedoopt ben of kerkelijk ben opgevoed. Hij is een heel belangrijke vormende rol voor mij geweest."

Alpha-cursus
"Je hebt in de protestantse kerk PKN gemeente de Alpha-cursus. Dat is een soort ‚geloof voor dummy’s’. De dominee gaf mij het idee dat ik alles aan hem mocht vragen en dat niks gek is. Hij is ergens in de zestig denk ik, maar zijn preken zijn zeer actueel, het is niet oubollig, het is echt op de actualiteit  en dat spreekt mij heel erg aan en ik raak daar heel erg door geïnspireerd," aldus José.

Presentatrice Elles de Bruin is benieuwd wat maakt dat ze is gaan geloven. José's antwoord: "Eigenlijk, als je het rationeel bekijkt, is geloven best raar. Want Bijbelverhalen zijn gek en onwaarschijnlijk. Maar ik weet wat ik voel en ik word daar heel gelukkig van."

Meest inspirerende (onbekende) Nederlander
José nomineert haar dominee voor De 10 van MAX, een verkiezing waarin de meest inspirerende - onbekende - Nederland verkozen gaat worden. "Hij is een heel aardige inspirerende man," aldus José.

Meer lezen:

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons