‘Sinds de kanker sta ik vrijer in het leven’

Elsbeth Gruteke in gesprek met Jean-Jacques Suurmond

in Mediatips

Columnist en geestelijk verzorger Jean-Jacques Suurmond werd 8 jaar geleden geopereerd aan darmkanker. ‘Ik moest alles neerleggen: mijn predikantschap en mijn coachingspraktijk’, vertelt hij in Onderweg.

‘De chirurg had gezegd dat hij pas nadat hij mij open had gemaakt, kon zien of hij mij kon helpen. Toch heb ik de nacht voor de operatie goed geslapen. Wat de uitkomst ook zou zijn, alles is goed, voelde ik. Op die manier ervoer ik Gods aanwezigheid op een onverklaarbare manier. Wat ik hiervan leerde? God is er altijd, maar ik ben er niet altijd. Sinds die ervaring sta ik nog losser in het leven. Ik hou me niet meer zo vast aan mijn plannen en projecten.

Suurmond groeide ‘volkomen blanco’ op, zoals hij het noemt. ‘Ik kende de bijbel niet en wist echt niet waar Abraham de mosterd haalt. Op m’n 20ste ging ik voor de bijl, toen een vriend me meenam naar de de Pinkstergemeente. Het ging er vrolijk toe en ik werd wam begroet. Het was een soort bubbelbad voor me na een niet zo veilige jeugd. ‘God sleepte mij zijn Koninkrijk in via mijn psychologische behoefte’.

Na 15 jaar Pinkstergemeente liep hij vast en stapte hij over naar de Protestantse kerk. ‘Godsbeelden moeten angst weghouden of troost geven, daarom zijn ze zo hardnekkig. Maar met die beelden zitten we God in de weg. We geloven vaak meer in ons geloof dan in God’.

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons