Ruim 3 miljoen voor strijd tegen onrecht

Deelnemers muskathlon halen megabedrag op voor Compassion, Open Doors en A21

in Christelijk Nieuws

De Muskathlon van De 4e Musketier heeft dit jaar ruim 3 miljoen euro opgebracht. De opbrengst wordt aangeboden aan de organisaties Compassion, Open Doors en A21 en is bestemd voor de bestrijding van armoede en slavernij en de ondersteuning van vervolgde christenen. De Muskathlon is een sportieve uitdaging in Afrika, Azië en Europa. De hulporganisaties brengen in samenwerking met lokale kerken hoop en hulp waar wanhoop heerst en liefde en recht op plekken van haat.

In de afgelopen maanden hebben 280 deelnemers deelgenomen aan een Muskathlon in Bulgarije/Griekenland, Israël, de Palestijnse gebieden en Jordanië, Uganda, Kenia en Tanzania. Zij maakten de keuze uit een (halve) marathon, een ultraloop - 63 kilometer wandelen of rennen – of een intensieve mountainbiketocht. In Tanzania werd de Kilimanjaro beklommen. Elke deelnemer committeerde zich aan een streefbedrag van tienduizend euro sponsorgeld per persoon, naast de betaling van hun eigen reissom.

Armoede ruiken
De bijzondere locatie geeft volgens de organisatie het evenement een extra dimensie. Wim Hoddenbagh,
directeur van De 4e Musketier in Nederland en marathonloper in Uganda: ‘Deelnemers gaan zelf naar de plaats van het onrecht toe. Ze zien het met eigen ogen gebeuren, ruiken de armoede. Maar je raakt vooral onder de indruk van de hoop die God kan geven’. De Muskathlon wordt georganiseerd samen met de lokale bevolking en veel dorpsgenoten rennen of fietsen mee. Hoddenbagh: ‘Halverwege de marathon liepen er vijftien kinderen om me heen. Dit hielden ze kilometers lang vol. Dat laat hun kracht zien: wij bereiden ons er een jaar op voor, zij doen het ter plekke.’

Noodhulp
De opbrengst van de Muskathlon komt ten goede aan drie christelijke hulporganisaties. Compassion gebruikt de sponsorgelden voor projecten voor kinderen en studenten in de landen waarin de Muskathlon wordt georganiseerd. In samenwerking met de lokale kerk ondersteunt de organisatie de allerarmste gezinnen met scholing, gezonde voeding, medicijnen, ontwikkeling en een veilige omgeving. Open Doors is een organisatie die opkomt voor vervolgde christenen. Zo wordt een deel van de opbrengst gebruikt voor noodhulp aan Syrische en Iraakse christenen en onderwijsprojecten in Egypte. A21 strijdt tegen mensenhandel en gedwongen prostitutie in en buiten Europa.

De deelnemers organiseerden in het afgelopen jaar lokaal en landelijk acties waarmee ze aandacht vestigden op de strijd tegen onrecht. Een van deze initiatieven was de succesvolle campagne Slaaf voor een Dag. Samen met 700 andere Nederlanders lieten Tweede Kamerleden, sporters als Sven Kramer en Arjen Robben en bekende artiesten zich vrijwillig veilen om een statement te maken tegen mensenhandel en gedwongen prostitutie.

Volgend jaar
In 2016 worden vanuit Nederland Muskathlons georganiseerd in Zuid-Afrika, Bulgarije, Egypte/Jordanië, Uganda, Dominicaanse Republiek, Tanzania, Ethiopië, Rwanda en Ecuador. Nieuw is de Muskathlon voor wielrenners (Tour de Rwanda). Door deelnemers in meerdere landen te werven krijgt de Muskathlon een internationaal karakter. De 4e Musketier is inmiddels in 12 landen opgericht als beweging.


Bron: De 4de Musketier

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons