Paus stemt in met tribunaal voor misbruikzaken

Verhoor valt onder Congregatie voor de Geloofsleer

in Christelijk Nieuws

Paus Franciscus stemt in met de oprichting van een tribunaal voor misbruikzaken binnen de kerk. In een verklaring van het Vaticaan staat dat het tribunaal bedoeld is voor het verhoren en bestraffen van bisschoppen die niet optreden tegen geestelijken in hun bisdom die minderjarigen hebben misbruikt.

Ook het toedekken van misbruik door priesters is voldoende om bisschoppen voor het tribunaal te brengen.  Slachtoffers van kerkelijk misbruik hebben lang aangedrongen op een duidelijke procedure om bisschoppen die misbruik negeren ter verantwoording te kunnen roepen.  

Ontslag
Tot dusver is geen enkele bisschop uit zijn functie ontheven omdat hij misbruik binnen zijn diocees had genegeerd of afgeschermd. Wel accepteerde Franciscus in april het ontslag van de Amerikaanse bisschop Robert Finn, die een pedoseksuele priester had beschermd.  
Het speciale bureau dat klachten over bisschoppen gaat onderzoeken en hen kan oproepen voor verhoor, valt onder de zogenoemde Congregatie voor de Geloofsleer. 

Boston
In 2002 was er voor het eerst wereldwijde aandacht voor kindermisbruik binnen de kerk door een grote misbruikzaak in Boston. Sindsdien zijn er veel nieuwe schandalen aan het licht gekomen, ook in Nederland. Steeds bleek dat priesters die zich schuldig hadden gemaakt aan kindermisbruik, werden overgeplaatst naar een andere parochie zonder dat er ruchtbaarheid aan de zaak werd gegeven. Van hogerhand werd het misbruik decennialang verzwegen.

Bron: NOS.nl

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons