Op zoek naar de 'oudere jongere' op de EO-Jongerendag

Jesus is…..

in Mediatips

Na een knallende en indrukwekkende opening ging zaterdagmiddag de 41e EO-Jongerendag van start in het GelreDome in Arnhem. Zo'n 25.000 jongeren kwamen hier samen op het grootste christelijke jongerenevent in Europa.

Wat begon als een bijeenkomst van vijftienhonderd bezoekers is inmiddels uitgegroeid tot een gigantisch feest met duizenden jongeren.
Toch waren er niet alleen jongeren afgereisd naar Arnhem. De redactie van EO-Geloven spotte ook veel 'oudere jongeren' en vroeg hen: Wat brengt u/jou naar de EO-Jongerendag?

Alie met dochter Sunanda, Marianne met dochter Jeanette en Hilda met dochter Mirjam

Wat brengt jullie naar de EO-Jongerendag?
"We zijn hier als moeders, maar ook als jeugdleiders van de tienergroep uit de PKN Nieuw-Buinen.
We vinden het belangrijk om onze tieners te laten 'snuffelen' aan dit soort evenementen. Dit doen we nu al 8 jaar. De jeugd krijgt heel veel mooie dingen mee op zo'n dag. Muziek, goede toespraken, het is lekker afwisselend. 

Het thema van deze dag is: Jesus is. Wat hebben jullie met dat thema?
Het thema is super! Dat thema gaan we volgende week ook gebruiken in onze eigen jeugddienst. Mooi dat we hier alvast flink wat inspiratie kunnen op doen. En als we moeten zeggen wie of wat Jezus voor ons is? Goede Vader, Beschermer, Voorbeeld.

Onne de Vries (54)

Wat brengt jou op de EO-Jongerendag?
Onne: "Ik ben al 20 jaar als vrijwilliger betrokken bij de EO Jongerendag. In de eerste 10 jaar werkte ik bij nazorg, en sinds 10 jaar als tribune-manager. We sturen de vrijwilligers aan en zorgen dat alles goed verloopt op zo'n grootse dag.

Al 20 jaar actief op de EO-Jongerendag? Wat is er toch zo bijzonder aan deze dag?
Onne: "Ik heb een bijzondere plek in mijn hart voor tieners. Ook in mijn gemeente (Bethel in Drachten) doe ik jongerenwerk. Het mooie aan tieners is dat ze zo enorm puur zijn. Als ze een keuze maken in hun leven, dan kiezen ze ook écht. Ik heb daarom veel respect voor christen-tieners. Ze hebben het zwaar, in deze wereld komt er zoveel op ze af. En op zo'n dag als vandaag zijn er gigantisch veel van deze tieners bij elkaar. Dat is geweldig om te zien en ik geniet daar enorm van!

Het thema vandaag is "Jesus is". Wie is Jezus voor jou?
Zo'n vraag maakt me best emotioneel…. Jezus is eigenlijk niet te omschrijven. Hij is zo groot, te groot om onder woorden te brengen. Jezus is voor mijn zonden gestorven, maar het gaat zoveel dieper dan dat ene zinnetje. 
Ik vind de tekst van het lied 'Forever' van Kari Jobe hier erg mooi bij aansluiten. Dit lied eindigt met een proclamatie, die zegt: Hope has a name, joy has a name, peace has a name, love has a name. And that name is Jesus!
Ik hoop dat de tieners dat gevoel vandaag meenemen naar huis.

Anneke (42) met haar dochter Annelie (11)

Wat brengt jou naar de EO-Jongerendag?
Anneke: "Ik heb 4 dochters, en met de andere 3 meiden zijn we al een keer naar de EO-Jongerendag geweest. Dus ik wilde ook graag een keer met Annelie naar de Jongerendag. Ik ging als tiener zelf eigenlijk nooit naar de Jongerendag, maar ging pas later met mijn dochters mee.
Ik vond vandaag vooral de samenzang erg mooi. Het bijzondere van zo'n dag als deze is dat mensen uit alle geloofsgemeenschappen hier bij elkaar zijn. Er zijn geen 'hokjes'. En dat wilde ik ook Annelie laten meemaken".

Het thema van deze dag is: Jesus is… Wat betekent Jezus voor jou?
Anneke: "Jezus is mijn Vader. Maar ook mijn vangnet. Als alles wegvalt is Hij er altijd. Ik heb dus altijd een bodem waardoor ik niet diep kan vallen. En dat is mooi." 

Jorg Vernhout (42)

Wat brengt jou naar de EO-Jongerendag?
Jorg: 'Ik ben hier als jeugdleider van een groep jongeren van 'De Levensbron' uit Nijverdal. We vinden het enorm gaaf om met een stel jongeren hier naartoe te komen. Zo'n dag sluit echt aan bij het leven van deze tieners. Vroeger ging ik zelf ook altijd naar de EO-Jongerendag. Toen hadden we nog Jan van den Bosch en Silverwind en was het ook al een feest om naar toe te gaan. Nu is zo'n Jongerendag totaal anders. Echt van deze tijd". 

Het thema vandaag is 'Jesus is'. Wat betekent Jezus voor jou?
Jorg: "In Twente zouden we zeggen: 'Mien moat'. Maar het is veel diepgaander, veel persoonlijker. Leven met Jezus betekent voor mij vooral 'er voor elkaar zijn'. Zoals Jezus er voor ons is. En gewoon 'leven'. Dat zit ook in simpele dingen. Ook in het leven met een kleine 'l'. En ik hoop dat onze tieners dat vandaag meekrijgen"!

 

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons