Obama bij begrafenis voorganger Pinckney uit Charleston

in Christelijk Nieuws

Vrijdag brengt de Amerikaanse president Barack Obama een bezoek aan Charleston. Hij woont dan de begrafenis bij van een van de slachtoffers, Clementa Pinckney. Pinckney was een voorganger in de historische kerk waar de aanslag door een 21-jarige blanke werd gepleegd.

Ondertussen is er een discussie gaande over de omstreden 'confederate vlag' die de schutter gebruikte. De gouverneur van de Amerikaanse staat South Carolina, Nikki Haley, heeft maandag opgeroepen de vlag te verwijderen die ooit het vaandel was van de afgescheiden zuidelijke staten. De vlag wappert in top bij het parlementsgebouw in de hoofdstad Columbia.

Haley wil dat vaandel niet meer zien wapperen op het terrein van de volksvertegenwoordiging: "Die vlag, een belangrijk onderdeel van ons verleden, vertegenwoordigt niet de toekomst van onze staat", aldus Haley. Haar oproep is een gevolg van de racistische moord op negen zwarte kerkgangers woensdagavond in Charleston.

De krant The Post and Courier meldde eerder dat Haley genoeg heeft van de twisten of het dundoek een leuk logo voor het zuiden is of een racistisch vaandel. De rode vlag met een wit en blauw andreaskruis en dertien sterretjes was van de zuidelijke staten die zich in 1860 en 1861 afscheidden van de VS. De belangrijkste separatistische reden was de bescherming van de agrarische economie die afhankelijk van slavernij was.

De vlag wapperde tot 2000 boven op het parlementsgebouw, maar werd na discussies verbannen naar een monument voor de burgeroorlog (1861-1865) vlakbij. De vlag is daar na de moordpartij niet halfstok gehangen, zoals die van de VS en South Carolina op het parlementsgebouw. De wetgevers in South Carolina hebben bepaald dat alleen het parlement (van de deelstaat) mag beslissen wat er met de vlag gebeurt.

Bron: ANP

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons