Nog duizenden vrouwen slaaf van IS

Jezidi- en christenvrouwen misbruikt

in Christelijk Nieuws

Jezidi- en christenvrouwen worden in Irak als slaaf vastgehouden door IS. Degenen die zich tot de islam willen bekeren, moeten trouwen met een strijder. Zij die dat niet willen, worden vastgehouden als seksslaaf voor de strijders. Uiteindelijk worden zij gedumpt als oud vuil.

Open Doors vertelt het verhaal van Farah (gefingeerde naam), die samen met andere vrouwen gevangen zat in een kamer. Voortdurend kwamen er groepen mannen binnen die hen verkrachtten en deden waar ze zin in hadden. Als gevolg daarvan ging zij geestelijk achteruit en werd toen gedumpt met niets anders dan een boerka aan.

CVandaag vertelt over Farah, een vrouw die werd gevonden door een non die haar op een veilige plek bracht. Daar krijgt zij traumacounseling van een lokale partner van Open Doors. Geestelijk en lichamelijk is zij kapotgemaakt, zij herinnert zich nauwelijks wie zij is en weigert iets te eten. Zij drinkt alleen sap en water. Inmiddels is zij opgenomen in een ziekenhuis om te herstellen.

Geschat wordt dat ongeveer vijfduizend vrouwen, voornamelijk Jezidi’s maar ook christenen, door IS gevangen worden gehouden. Ook houdt IS kinderen vast. Waarschijnlijk zijn Farahs drie jonge kinderen ook onder hen.

Bron: CVandaag / Foto: AFP

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons