'Mijn angststoornis wordt erger'

Schrijfster Josha Zwaan in gesprek met Elsbeth Gruteke

in Mediatips

Het nieuwste boek van Josha Zwaan, Dwaallicht, is haar ‘oerboek’, vertelt ze in Onderweg. ‘Ik heb dit boek lang geleden al geschreven, na mijn burnout in 1998, toen ik uit de hulpverlening stapte. Maar het schrijven van dit boek lukte pas echt toen ik besloot mezelf met mijn angsten en somberheid er niet meer uit te halen’.

Josha werd geboren in Nieuw-Zeeland in een gereformeerd predikantsgezin. Toen zij 4 jaar was ging het gezin terug naar Nederland. Haar moeder had een trauma overgehouden aan de oorlog in Nederlands Indië.

Josha brak na haar 40e door met de bestsellers Parnassia en Zeevonk. Na de geboorte van haar eerste kind kreeg ze een depressie, die later terug kwam. ‘Mijn angststoornis wordt in de loop van mijn leven sterker. Dat kwam bij het schrijven van Dwaallicht wel goed uit’, erkent ze. Ze bleef schrijven ondanks haar angst en claustrofobie in die tijd, want ‘als ik niet schrijf, ga ik dood’.

Via haar boeken is ze toch weer hulpverlener. Lezers blijken veel aan haar boeken te hebben. Haar volgende boek, onthult ze, zal waarschijnlijk gaan over de nierziekte van haar zoon en wat dat overhoop haalde. En daarna? ‘Ik heb nog een hele wachtlijst van boeken in mijn hoofd. Maar ook moet Zeevonk eens een opera worden en Parnassia een film’

'Onderweg' is een EO-radioprogramma op zaterdagavond met inspirerende Nederlanders over hun levensweg, hun passie, hun geloof en hun twijfel. Het gesprek wordt op zaterdagavond op NPO Radio 5 uitgezonden vanaf 20.02 uur en via de website www.eoradio5.nl

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons