Meer katholieken, maar minder praktiserend

Aantal kinderdopen met 1,5 miljoen gedaald

in Christelijk Nieuws

Sinds 1980 is het aantal katholieken wereldwijd met ruim 400 miljoen gelovigen gestegen, in het bijzonder dankzij de snelle groei in Afrika en Azië.

Deze aangroei zal nog minstens tot in 2050 aanhouden. Het aantal priesters en het aantal parochies blijven gelijke tred houden met die groei. Dat blijkt uit de nieuwe studie van de Universiteit van Georgetown, schrijft Kerknet.

Tegelijk stelt de studie van het Centrum voor Toegepaste Pastoraal (CARA) vast dat katholieke gelovigen minder geneigd zijn om de sacramenten te ontvangen en steeds minder vaak naar de eucharistie gaan. 

Sinds 1980 is het aantal Afrikaanse katholieken gegroeid met 238 procent. In Azië was er een aangroei met 115 procent. In Europa was er tijdens dezelfde periode een groei met 6 procent, maar het aantal katholieke parochies daalde met 12 procent en het aantal priesters met 32 procent. 

Het aantal katholieke huwelijken in Europa daalde van 1,5 miljoen kerkelijke huwelijken in 1980 tot 650.000 in 2012. Sinds 1980 is het aantal kinderdopen in Europa met 1,5 miljoen gedaald.

Bron: Kerknet.nl

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons