Levensbeschouwelijke omroepen België verdwijnen

Ook einde voor Nederlandse Ikon en RKK

in Mediatips

De Nederlandse regering heeft bepaald dat de levensbeschouwelijke omroepen, zoals IKON, RKK, de Boeddhistische Omroep en de Moslimomroep, per januari 2016 moeten verdwijnen. Ook in België wordt levensbeschouwing nu bij de publieke omroep geschrapt.

Sven Gatz, Vlaams minister van media en cultuur, is geen voorstander van het systeem van zendtijd voor levensbeschouwelijke partijen bij de publieke omroep VRT. Aan de organisaties is gemeld dat hun erkenning eind 2015 afloopt en niet vernieuwd zal worden. 

Dat houdt in dat er vanaf januari 2016 niet langer programma's als Braambos (katholieken), Lichtpunt (humanistisch-vrijzinnigen), MTRO (moslims) en Pro-Erts (protestanten) worden uitgezonden bij de VRT, zowel op radio als televisie.

In totaal bespaart de minister daarmee 1.153.921 euro (38.095 euro voor de radio en 1.115.826 euro voor de televisie). Op het totaal van de Vlaamse begroting een zeer klein bedrag. De afschaffing van de levensbeschouwelijke programma's lijkt dan ook eerder ingegeven door ideologische overwegingen dan te verantwoorden vanuit besparingslogica.

Dat de minister nu deze beslissing neemt, op het moment dat in het Vlaamse Parlement een resolutie is gestemd over de radicalisering in Vlaanderen, is opmerkelijk. Onderzoek wijst uit dat de beste dam tegen radicalisering is om de gevestigde tradities en levensbeschouwingen te communiceren. "In deze programma's presenteren de levensbeschouwingen zich vanuit hun ware aard en roeping: constructief bijdragen aan een menswaardige samenleving", stelt Toon Osaer, directeur van de Katholieke Televisie- en Radio-Omroep in België.

Bron: IKON/Kerknet

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons