Leef 24 uur als een vluchteling

Wat doet het met jou?

in Christelijk Nieuws

ZOA organiseert op 19 en 20 juni een nieuw evenement onder de titel ‘Op de Vlucht’. 24 uur lang zullen deelnemers ‘leven als vluchteling’. Met dit evenement biedt ZOA de mogelijkheid om een glimp mee te maken van het vluchtelingenbestaan.  

Zoa: "Wij beseffen dat voor veel mensen in Nederland de vluchtelingenproblematiek ‘ver van hun bed’ is. Het doel van dit evenement is daarom om bewustwording en betrokkenheid te creëren. Tegelijkertijd zullen de deelnemers geld inzamelen voor de hulp aan slachtoffers van conflicten, zoals in Irak of Zuid-Sudan. Deelnemers kunnen zich laten sponsoren om met hun deelname gevluchte gezinnen in ZOA’s programma’s te helpen."

Het evenement vindt plaats in de buurt van Apeldoorn, van vrijdagmiddag 19 juni tot zaterdagmiddag 20 juni. Dat geen nadere mededelingen worden gedaan over de precieze locatie en activiteiten is een bewuste keuze, zodat deelnemers op die manier een stuk onzekerheid ervaren. Andere elementen zijn o.a. confrontaties met - en machtsmisbruik door - autoriteiten, zoeken naar een slaapplaats, en afwachten of er te eten zal zijn.

Joel Voordewind, lid van de Tweede Kamer voor de ChristenUnie, gaat meedoen aan ZOA’s evenement Op de Vlucht.  “Ik ben vaak op bezoek geweest in vluchtelingenkampen en heb gezien hoe mensen op de vlucht moeten leven. Met Op De Vlucht maken we daar heel even iets van mee. Dat vind ik een uitdaging, want zelf ben ik niet zo’n held,” legt hij uit.

Voordewind is woordvoerder ontwikkelingssamenwerking voor de ChristenUnie en bezocht in die functie recent nog vluchtelingenkampen in Jordanië, Libanon en Irak. Wat raakte hem het meest bij die bezoeken? Voordewind: “Veel vluchtelingen hebben iemand verloren, bijvoorbeeld een kind, broer of zus. Dat grijpt me aan. Vaak ook hebben ze mensen achter moeten laten, bijvoorbeeld een bejaarde vader of een gehandicapt familielid. Vreselijk.”

Hij hoopt dat deelnemers aan Op de Vlucht meer begrip krijgen voor wat vluchtelingen meemaken. “Het speelt vaak ver weg, met dit evenement kunnen we het dichtbij halen. Ik ben vaak op politiek niveau bezig met het onderwerp, maar toon ook graag mijn betrokkenheid op deze manier.”

Meer informatie is te vinden op de website van het evenement: www.opdevlucht.nl

 

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons