Kerkschutter legt bekentenis af

Aanhouding verdachte dankzij tip kerklid

in Christelijk Nieuws

De 21-jarige Dylann Storm Roof heeft vrijdag bekend dat hij negen mensen heeft doodgeschoten in een kerk in Charleston, in de Amerikaanse staat South Carolina. Dat heeft een politiefunctionaris gezegd tegen nieuwszender CNN.

Met zijn daad wilde Roof naar eigen zeggen een rassenoorlog ontketenen. Gouverneur Nikki Haley van South Carolina pleit openlijk voor de doodstraf voor de schutter.

Roof kocht het wapen dat hij woensdag gebruikte zelf in april in een wapenwinkel in Charleston. Het gaat om een wapen met het kaliber .45. Eerder deden verhalen de ronde dat hij het vuurwapen had gekregen voor zijn verjaardag. Volgens een kamergenoot van Roof heeft hij de aanslag zes maanden lang voorbereid.

Justitie behandelt de zaak als een misdrijf uit racisme. Hij zou mensen in de kerk in leven hebben gelaten om zijn boodschap van raciale haat door te kunnen geven. Hij zei alleen: 'ik moet het doen. Jullie verkrachten onze vrouwen en nemen het land over. Jullie moeten weg.' 

De verdachte werd aangehouden dankzij de hulp van Debbie Dills. Dills, een bloemiste uit de Amerikaanse staat North Carolina, was donderdagochtend op weg naar haar werk. Later dan anders, maar dat noemt ze in lokale media nu 'het werk van God die haar op het goede moment naar de goede plek leidde'. Dills had de politiefoto's van de verdachte gezien en herkende de dader.

Toch nam Dills de afslag naar haar werk. Daar had ze meteen spijt van en ze reed terug om Roof weer te volgen. 'Wat als hij het echt is', dacht ik. 'Het bleef aan me knagen en iets zei me dat ik hem moest blijven volgen.' Ze bleef de verdachte uiteindelijk zo'n 50 kilometer lang achterna rijden en zag hoe politieauto's hem uiteindelijk klemreden. Twintig minuten na haar tip werd Roof aangehouden.

'Ik was de avond van de aanslag zelf ook in een kerk', zegt de vrouw die de muzikale leiding in haar kerk heeft. Dills was emotioneel over de aanslag en nu trots op het werk van de politieagenten. 'Die jongens hebben hem neergeslagen. Ze zaten er bovenop. Na de arrestatie kreeg ik een hand van ze en ze bedankten me.' 

Bron: ANP/AD

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons