Kerken houden bij wie dienst bezoekt via gezichtsherkenning

'Ken uw leden'

in Christelijk Nieuws

Kerken die precies willen weten welk gemeentelid op zondagochtend in bed blijft liggen, kunnen software kopen om via gezichtsherkenning bij te houden wie wel en niet komt opdagen tijdens de eredienst. Volgens kerken is 'Churchit' een droom die uitkomt.

Onder de slogan 'Ken uw leden' verkoopt het Israëlische bedrijf Face-Six de software 'Churchit'. Met dit opmerkelijke bericht komt Trouw. Kerken die de software kopen, moeten volgens Trouw foto's van hun leden uploaden in een systeem. Camera's bij de ingang van de kerk herkennen de kerkgangers en registreren hun bezoek.

Volgens het bedrijf maken ongeveer dertig kerken in de VS, Portugal, Spanje en Azië gebruik van de onlangs op de markt gebrachte software. Tot nu toe wordt de technologie waarmee Churchit is gebouwd enkel gebruikt om criminelen te herkennen en terroristen op vliegvelden te identificeren.

Moshe Greenshpan, bedenker van de software, zegt in een interview met het weblog Churchmag verrast te zijn dat er een 'kerkelijke markt' is op dit gebied. Hij kwam op het idee van Churchit nadat hij zeker tien telefoontjes kreeg van kerken in korte tijd.

"Ze vroegen allemaal hetzelfde: geef ons software om gezichten te herkennen, zodat we kunnen bijhouden welke gemeenteleden onze evenementen bezoeken." En waar vraag is, dacht Greenshpan, moet aanbod komen.

Wat denkt u? Een mooie kans om te zien wie er 'mist' op zondagochtend? Zou het iets zijn voor in uw kerk of gemeente?

Lees het hele artikel op Trouw.nl

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons