'Kerkbezoek is geen pretpark'

Tsjerkepaad (Kerkenpad) officieel geopend

in Christelijk Nieuws

"Kerkbezoek biedt bezoekers vooral rust en stilte. De kerk bezoeken is geen attractie, en geen pretpark. Het gaat erom dat mensen een plek van rust, van samenkomen, van bidden wordt aangeboden. "Dat is broodnodig in deze tijd van druk, druk, druk."

Dat zei voorzitter ds. Gerrit Groeneveld van Tsjerkepaad (www.tsjerkepaad.nl) zaterdag bij de opening van de 12de editie van Tsjerkepaad. Tijdens dit kerkenpad openen 250 kerken in Friesland de deuren, iedere zaterdag van 13.30 tot 17.00 uur. Tsjerkepaad duurt dit jaar van 4 juli tot en met 12 september.

Opening
De officiële opening was zaterdag in de hervormde kerk van Langweer. De opening werd verzorgd door ds. Groeneveld. Tsjerkepaad trekt ieder jaar zo’n 40.000 bezoekers, maar dat is volgens Groeneveld niet het belangrijkste. "Het gaat ons niet om de cijfers. Wij willen dat kerken plekken zijn waar mensen het goede leven mogen vieren. In rust en bezinning. Daarom zijn we ook blij dat er zoveel kerken meedoen." Tsjerkepaad begon in 2004 op initiatief van de Raad van Kerken Friesland met het openstellen van 25 kerken. Anno 2014 zijn meer dan 250 kerken open. Een volledig overzicht van kerken die meedoen is te vinden op www.tsjerkepaad.nl

Vernieuwde gids
Tijdens de opening werd ook de vernieuwde Tsjerkepaad-gids gepresenteerd. Het is een full-colour magazine geworden, met naast aandacht voor de kerken die bezocht kunnen worden ook verhalen van bekende Nederlands, vrijwilligers en bezoekers van de kerken. 

Het thema van Tsjerkepaad 2015 is ‘Kerk en Natuur’. Dit sluit aan bij het thema van de Stichting Alde Fryske Tsjerken, waarmee nauw wordt samengewerkt. Het jaarthema wordt onder meer vormgegeven door een natuurtocht die op 15 augustus gehouden wordt vanuit Rinsumageest. Tsjerkepaad werkt ook nauw samen met de Stichting Jabikspaad, Organum Frisicum en Stifting Nijkleater in Jorwert.

Van Eysinga
Bijzonder dit jaar is ook een route langs kerken die sporen dragen van de bekende adellijke familie Van Eysinga. De kerk van Langweer is daar één van. Over deze bijzondere familie en de kerken waarmee zij verbonden zijn is een  boekje uitgegeven dat voor 1 euro te koop is bij de deelnemende kerken van Tsjerkepaad. Tijdens de officiële opening in Langweer werd een lezing gegeven over de families en de kerken.

Voorzitter Groeneveld onthulde tijdens de opening ook het jaarthema voor 2016. Dat wordt ‘Kerk & Muziek’. Hij sprak de hoop uit dat dit veel deelnemende kerken inspireert om bijzondere activiteiten te organiseren.

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons