'Ik begon te huilen, en dat was ik niet gewend'

Elsbeth Gruteke in gesprek met Rein Hoekstra

in Christelijk Nieuws

Rein Hoekstra was jarenlang zogezegd "in de Geest”, als voorzitter van de Charismatische Werkgemeenschap Nederland. Tegenwoordig kun je hem thuis bestellen als gebedspastor én kun je via hem meedraaien in een klooster middenin de oude binnenstad van Den Haag. Hoe werkt dat allemaal, en waarom is hij dit gaan doen?

Charismatisch predikant Rein Hoekstra legde een hele tocht af voordat hij zijn bestemming vond, vertelt hij in Onderweg. Hij was zoon van een vader met een oorlogstrauma, moest een vak leren en ging daarom naar de LTS. Daarna stapte hij over naar de Pedagogische Academie. Maar pas toen hij de open dag bezocht van de theologie-opleiding in Kampen wist hij: ‘Dit is het’.

Hij had niks met de gereformeerde kerk in Leeuwarden uit zijn jeugd. Met de christelijke Padvinderij des te meer: ‘Dat was voor mij een soort tweede gezin. Ze deden er aan bijbelstudie, maar tegelijkertijd waren het voorbeeldfiguren, stevige kerels die geloofden en tegelijkertijd plezier hadden.’

Aan het eind van zijn studie ontdekte hij de waarde van gebedspastoraat, toen hij kennismaakte met de charismatische beweging. Hier was ruimte voor ontvankelijkheid en heling van pijn. In dat gebedspastoraat maakte hij mee hoe God oude pijn bij mensen losmaakte, wat ruimte schiep. ‘Ook ik zelf moest geheeld worden’, vertelt Rein. ‘Dat mijn vader als jongeman teveel had meegemaakt in de oorlog in Duitsland, zat ook in mij. Op een gegeven moment, na de geboorte van onze gehandicapte zoon, begon ik tijdens zo’n sessie te huilen. Dat was ik van mezelf helemaal niet gewend. Ik wist: hier gebeurt iets. Het geduld om met deze situatie met m’n zoon om te gaan heeft zich toen gevormd’.

'Onderweg' is een EO-radioprogramma op zaterdagavond met inspirerende Nederlanders over hun levensweg, hun passie, hun geloof en hun twijfel. Het gesprek wordt op zaterdagavond op NPO Radio 5 uitgezonden vanaf 20.02 uur en via de website www.eoradio5.nl

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons