'Het kruis inspireert mij om de wereld mooier te maken'

Hella van der Wijst over haar leven en werk

in Mediatips

Hella van der Wijst maakte in maart de overstap van omroepbedrijf KRO-NCRV naar de EO/IKON. Zij presenteert samen met Kefah Allush, Mirjam Bouwman en Herman Wegter het dagelijkse EO-programma 'Geloof en een Hoop Liefde'. In het najaar van 2015 is ze het gezicht van een nieuw IKON-programma over levensbeschouwing en spiritualiteit.

Hella: "Het is vooral buiten in de natuur waar ik het mysterie van het leven en geloven beleef. Het is niet voor niets dat ik jarenlang voor KRO 'De Wandeling' spirituele gesprekken voerde al wandelend door het mooiste decor van de tv: de natuur. Kijkend naar wat leeft, doodgaat of weer herleeft na de winter, besef je hoe klein we zijn in dit grote verhaal waar we nog lang niet alles van begrijpen."

Zuinig
Ook maakt het dat ik zuinig wil zijn op wat voor ons is gemaakt: de schepping. Die verantwoordelijkheid als rentmeester voel ik zeer. En ik wil me dan ook nadrukkelijk als ‘groene presentator’ inzetten voor een duurzame samenleving. Dat betekent niet alles opgebruiken voor jezelf, maar delen met anderen hier en hen die na ons de aarde bewonen. Dat is wat de natuur mij vertelt. En ja als je ziet hoe ingenieus alles is gemaakt dan lijkt het me heel moeilijk om te zeggen dat er niets groters is dan wijzelf. Bewijzen heeft niemand, maar dat heet geloof. 

Niet afzien maar omzien
'Verbeter de wereld en begin bij jezelf' is wat ik privé probeer te doen als ‘groene presentator’. Dus behalve me binnen EO, IKON en NPO Groen daarvoor in te zetten, woon ik in een zo duurzaam mogelijk huis. Met onder andere muren van stro, regenwater om het toilet mee door te spoelen, aardwarmte en een volkstuin om zelf geteelde groenten uit te eten. Niet afzien maar omzien naar elkaar en de aarde, noem ik dat.

Het kruis
De inspiratie daarvoor haal ik uit het beeld van het kruis. Geloven is niet alleen verticaal, denken, maar ook horizontaal, doen: de handen uit de mouwen steken. Opgevoed in het katholieke geloof in een hardwerkende Brabantse boerenfamilie, past mij dat zeer. 

Inspiratie Jezus
Jezus inspireert mij daarbij vooral in het leggen van de focus op elkaar in plaats van een gebouw of instituut. Jezus had geen kerkgebouw nodig om mensen te inspireren. Hij deed dat van mond tot mond, vaak in de buitenlucht door verhalen te delen. Op mijn bescheiden manier probeer ik zo ook mooie verhalen van gewone mensen onder andere via televisie te delen, in een programma als 'Geloof en een Hoop Liefde'. In de hoop dat die verhalen ons inspireren om de wereld mooier te maken voor elkaar en voor wie wij leven."

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons