Hakken in het zand? Nee hoor!

Zes alternatieve reacties op #homohuwelijk #USA

in Christelijk Nieuws

Sinds afgelopen vrijdag mogen mensen van hetzelfde geslacht trouwen in alle vijftig staten van Amerika. Deze historische uitspraak zorgt voor emotionele reacties bij zowel voorstanders als conservatieven. Een deel uit de laatste groep zet boos haar hakken in het zand. Redacteur Mark Galli vindt dit jammer: "We kunnen toch veel beter?!"

In plaats van je terug te trekken in een 'heilig hoekje' en van daaruit frustraties de wereld in te gooien, heeft van toonaangevende blad Christianity Today een ander voorstel: zes alternatieve reacties.

1. Verheug je
De oproep van Paulus om ons 'altijd te verheugen in de Heer' betekent niet dat je blij moét zijn over deze politieke keuze. Het betekent wel dat God er nog steeds is, net als de kracht en genade van Jezus Christus. Er is niets wat scheiding kan brengen tussen Gods liefde en ons. Daarom: verheug je! 

2. Bekeer je
Denk liever na over je eigen bijdrage aan het idee dat gelovigen als homofoob bekend staan, in plaats van te wijzen naar andere mensen en de keuzes die ze maken. Voordat je tijd gaat steken in het bekeren van je buren, kun je beter zorgen dat je eigen leven op orde - en aantrekkelijk - is. 

3. Vernieuw je denken
Is een homostel net zo welkom in onze kerk als ieder ander stel? Wanneer stopt de onvoorwaardelijke gastvrijheid en ga je iemand jouw seksuele moraal opleggen? Kerken en christenen zouden tijd en ruimte vrij moeten maken om hier met elkaar over na te denken.

4. Doe je best
We leven in een bevoorrecht land met vrijheid van spreken, samenkomen en geloven. Maak hier gebruik van! Doe je uiterste best om een vredestichter te zijn en liefdevolle relaties aan te gaan met àlle mensen.

5. Sta open
Investeer in mensen. Nu 'de strijd' over het homohuwelijk beslist is, hoef je daar dus niet meer mee bezig. Sta open voor mensen en maak volop gebruik van de momenten waarop je het liefdevolle nieuws van Gods evangelie kan delen.

6. Verheug je nog een keer
Realiseer je dat het heel bijzonder is om te leven in deze bijzondere tijd in de wereldgeschiedenis. Verheug je er in dat God je roept om in deze tijd een liefdevolle boodschap over relaties en seksualiteit te laten horen - en zien.

De beslissing
Het Federaal hogergerechtshof in Washington bepaalde vrijdag in een historische uitspraak dat een huwelijk tussen twee mensen van hetzelfde geslacht niet langer in strijd is met de grondwet. President Barack Obama liet eerder al op Twitter weten dat het de goedkeuring van de wet een ,,grote stap" is naar gelijkheid tussen homo- en heteroseksuelen.

Verzet
Conservatieve opperrechters verzetten zich tot het laatst toe tegen openstelling van het huwelijk. President van het hof John Roberts verwoordde zijn verzet met de simpele vaststelling: ,,dit is een rechtbank, en niet de wetgevende macht''. De aartsconservatieve rechter Antonin Scalia bestempelde de uitspraak van vrijdag als bewijs dat het hof ,,een gevaar is voor de Amerikaanse democratie''.Conservatieve Amerikanen gruwen van de uitspraak. Presidentskandidaat Mike Huckabee noemde het vrijdag ,,een van de meest desastreuze uitspraken van het hof''.

Grote stap
President Barack Obama reageerde via Twitter opgetogen. ,,Vandaag is een grote stap in onze mars naar gelijkheid. Homo- en lesbische stellen hebben nu het recht te trouwen net als alle anderen. #Liefde wint.'' In een toespraak enkele uren later bestempelde hij de uitspraak als een ,,overwinning voor Amerika''. ,,Vandaag hebben we de unie een beetje volmaakter gemaakt'', aldus Obama.

Regenboog
In de Verenigde Staten zijn vrijdagavond (lokale tijd) meerdere gebouwen opgelicht in de kleuren van de regenboog. Onder meer het Witte Huis in Washington en het Empire State Building in New York werden in felle kleuren gehuld om te vieren dat het homohuwelijk in alle staten in de VS legaal is.

Nederland
Homorechtenbewegingen zoals het Nederlandse COC reageren verheugd op de historische beslissing. ,,Het Hooggerechtshof erkent vandaag dat de liefde van lesbiennes, homo's en bi's even veel waard is als die van ieder ander, en dat we volwaardige burgers zijn,' reageert voorzitter Tanja Ineke. 

Bron: ANP / Foto: ANP
Bovenstaande is een korte samenvatting van het origineel op Christianity Today.

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons