Groot Nieuws Radio 'financieel gezond'

Per september ook digitaal via DAB+

in Mediatips

Begin dit jaar was de financiële situatie bij Groot Nieuws Radio erg zorgelijk. Er werd daarom in maart een actieweek georganiseerd waarin op verschillende manieren geld werd ingezameld. Om helemaal schuldenvrij te zijn had Groot Nieuws Radio 1 tot 1,4 miljoen euro nodig. Er was bij de luisteraars en het personeel een enorme gedrevenheid om het station in de lucht te houden. Ze slaagden erin om het benodigde bedrag te verzamelen en Groot Nieuws Radio kon doorgaan. Interim-directeur Koos Timmer: "Hiermee werd eens te meer duidelijk dat Groot Nieuws Radio gewaardeerd wordt en nodig is."

Per 1 september gaat Groot Nieuws Radio, naast de vertrouwde middengolf frequentie 1008, ook uitzenden op DAB+.

DAB is de afkorting voor Digital Audio Broadcasting, een nieuwe techniek voor het doorgeven van radiosignalen. Het analoge ethersignaal waarmee we nu geluid op onze radio ontvangen, is gevoelig voor kraak en ruis. Deze verouderde techniek wordt vervangen door een nieuwe techniek.

Het analoge signaal wordt een digitaal signaal, dat ook ‘gewoon’ door de lucht bij ons radiotoestel komt. De geluidskwaliteit van dit signaal is beter dan die van het oude signaal via AM of FM en altijd stereo. Kraak en ruis zijn verleden tijd.

Vooralsnog zal Groot Nieuws Radio parallel aan de digitale uitzending doorgaan met de analoge uitzending via de AM, omdat nog niet iedereen een ontvanger heeft voor het digitale ethersignaal. Zoals destijds bij de overstap van de platenspeler naar de cd-speler zullen straks alle ‘traditionele’ radio’s vervangen worden door DAB-radio’s.

Het ligt in de lijn der verwachting dat Groot Nieuws Radio stopt met uitzenden via de AM als de meeste luisteraars over zo’n radio beschikken.

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons