Gerard de Korte eerste Theoloog des Vaderlands

Met 'ruime voorsprong' gewonnen

in Christelijk Nieuws

Mgr. Gerard de Korte is door het publiek verkozen tot de eerste Theoloog des Vaderlands. Hij kreeg meer dan twee duizend stemmen en won uiteindelijk met ruime voorsprong. Dat werd bekend op 20 juni tijdens de Nacht van de Theologie in Amsterdam.

Geloven tegen beter weten in van Wil van den Bercken won de verkiezing van theologisch boek van het jaar. De Nacht van de Theologie is een jaarlijks initiatief van diverse organisaties op het gebied van zingeving en theologie. Deze vijfde editie werd gepresenteerd door Frénk van der Linden en Annemiek Schrijver en had als thema Religie & Erotiek.

Seks is iets heiligs
‘Wat kunnen kerk en maatschappij van elkaar leren als het gaat om seks, lichamelijkheid en erotiek’, was de vraag die werd voorgelegd tijdens een van de  debatten. Panellid Gert-Jan Segers (Tweede Kamerlid ChristenUnie): ‘Er is nog steeds veel ongemakkelijkheid in de kerk als het gaat om dit onderwerp. De wereld buiten heeft het grote zwijgen opengebroken en dat is heilzaam geweest.’ 

Tijdens het debat was het opmerkelijk dat zowel Jan Heemskerk (oud-hoofdredacteur Playboy) als publiciste Lisette Thooft waarschuwden voor de andere kant van seks. Thooft: ‘Seks is iets heiligs, maar je kunt het ook verrommelen. In de seksuele revolutie deden we er niet moeilijk over, maar dat kunnen we beter wel doen.’ Jan Heemskerk kwam met de opmerkelijke uitspraak dat seks mooi is, maar ook een gevaarlijke, ‘noem het duivelse kant’ heeft. ‘Je raakt ervan in extase, maar je moet er geen slaaf van worden. Net zomin als je slaaf moet worden van religie. Beide hebben die kanten in zich.’

Theologisch geweten
Het is de eerste keer dat Nederland een Theoloog des Vaderlands kiest. De Korte is hiermee voor een jaar het theologisch geweten van Nederland. In die rol zal hij regelmatig als commentator of ambassadeur van de theologie optreden. Andere genomineerden waren Tom Mikkers en Jacobine Geel.

Gerard de Korte (1955) is bisschop van het bisdom Groningen-Leeuwarden. Door zijn open opstelling, zijn toegankelijkheid en zijn pastorale hart is hij een geliefd kerkvader, zowel binnen als buiten zijn eigen kerkmuren. Het zoeken naar mogelijkheden voor dialoog en het nastreven van oecumene draagt hij een warm hart toe. Daarbij schuwt hij vrijmoedige kritiek niet.

 

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons