Geen vrijlating voor 'eerste' Egyptische christen

Martelingen en bedreigingen voor Hegazy in gevangenis

in Christelijk Nieuws

De Egyptische Mohamed Hegazy wordt dagelijks gemarteld en bedreigd in de Egyptische gevangenis. Officieel zou hij vrij man moeten zijn: eerdere aanklachten tegen hem werden ingetrokken of zijn inmiddels verjaard. Maar de Egyptische geheime dienst weigert hem te laten gaan. De reden: Mohamed probeerde om de religie in zijn paspoort te veranderen naar 'christen'.

In veel landen, waaronder Egypte, houdt de staat bij welke geloofsovertuiging haar inwoners aanhangen. Nadat Mohamed zich had bekeerd tot het christendom, besloot hij een officieel verzoek in te dienen om de religie in zijn paspoort te veranderen van 'moslim' in 'christen'. Niet eens voor hemzelf, maar vooral voor zijn kinderen, die daarmee veel problemen bespaard zouden blijven.

Mohamed was in 2007 de eerste Egyptische christen die deze poging ondernam. De gevolgen waren ingrijpend: in 2009 werd hij veroordeeld wegens 'belediging van de islam', maar die veroordeling is inmiddels verjaard. In 2013 werd Mohamed opnieuw veroordeeld, dit keer tot vijf jaar gevangenschap. De straf werd teruggebracht tot een jaar. Hoewel die termijn is verstreken, weigert de geheime dienst hem te laten gaan.

In de gevangenis heeft Mohamed geen Bijbel en mag hij zijn advocaat nauwelijks spreken. Klachten bij de openbaar aanklager hebben niets uitgehaald. Ondertussen wordt Mohamed dagelijks mishandeld en bedreigd, alleen wegens zijn afvalligheid van de islam.


Bron: Open Doors

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons